Στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Πατρινόραμα» ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής και οραματικής», μίλησε για «προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις», και είπε ότι για να υλοποιηθεί η κυβερνητική ανατροπή «θα πρέπει να συμμαχήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις».
Στο ίδιο μοτίβο την αρχή είχε κάνει η Φώφη Γεννηματά βάζοντας θέμα «προοδευτικής διακυβέρνησης» από το βήμα της Βουλής, και την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας διάπλατα πολιτικό ζήτημα εντός του ΚΙΝΑΛ.
Στο ΚΙΝΑΛ είδαν “γέφυρες” με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε η συνέντευξη Παπανδρέου, ούτε η θέση Γεννηματά στην Βουλή προκάλεσαν ρίγη ενθουσιασμού εντός του Κινήματος Αλλαγής. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος είδαν πίσω από την συνέντευξη Παπανδρέου ανοιχτές γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και διέκριναν στην ομιλία της προέδρου του κόμματος υπόγειες προθέσεις προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ιδέα αυτής της προσέγγισης μόνον δημοφιλής δεν είναι στην πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του ΚΙΝΑΛ. Και ο «ξαφνικός έρωτας» της Φώφης, – κατά την έκφραση παλαιού κομματικού στελέχους – με την «προοδευτική διακυβέρνηση» ερμηνεύθηκε ως εγκατάλειψη της πολιτικής των ίσων αποστάσεων και προσχώρηση στην ατζέντα Τσίπρα.
Υπήρξαν βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν ανοιχτά, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, παρ’ ότι συνεργάτες της προέδρου επιμένουν πως η θέση Γεννηματά υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης σημαίνει αναβάθμιση της ισχύος και του ρόλου του Κινήματος Αλλαγής.
Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την προοδευτική διακυβέρνηση
Το πιο έντονο μήνυμα όμως ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει «παρών» και στην διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Συνομιλητές του υπενθύμιζαν με νόημα ότι «από το 2012 ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει σθεναρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την προοδευτική διακυβέρνηση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας».
Η θέση Λοβέρδου βρίσκει ευρύ ακροατήριο εντός ΚΙΝΑΛ. Η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του κόμματος, άλλωστε, θεωρεί καταστροφική και για το Κίνημα Αλλαγής και για την κεντροαριστερά οποιαδήποτε όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως λένε τα ίδια στελέχη, μια τέτοια όσμωση νομιμοποιεί εκτός από τον λαϊκισμό, και μα πενταετία που «απαξίωσε, κανιβάλισε και διέλυσε το ΠΑΣΟΚ».
Σ’ αυτό το κλίμα η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση στο ΚΙΝΑΛ διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη – πόσο μάλλον εάν όντως περιλαμβάνει διαύλους προσέγγισης και σύγκλισης με την Κουμουνδούρου.