Την ανάγκη η κυβέρνηση, εκτός από τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, να δώσει και τη μάχη της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2021
Οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις
Ο κ. Χατζηδάκης στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η δυσκολότερη ίσως χρονιά των τελευταίων ετών. Που μας έφερε αντιμέτωπους με 4 μεγάλες προκλήσεις: το μεταναστευτικό, την όξυνση των προβλημάτων με την Τουρκία, τη μάστιγα του κορωνοϊού και την ύφεση που προκάλεσε αυτή η μεγάλη κρίση.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε έγκαιρα και με διαχειριστική επάρκεια αυτές τις προκλήσεις. Προκλήσεις απέναντι στις οποίες θα δώσουμε μάχη και το 2021.Πρέπει όμως να δώσουμε και τη μάχη για την ανάπτυξη! Aυτή τη διττή προσπάθεια αποτυπώνει ο προϋπολογισμός. Είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπου υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε -παρά τις δυσκολίες- σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις: τη μεγάλη μεταρρύθμιση της χωροταξίας και της πολεοδομίας με στόχο την ανάπτυξη με πράσινο χρώμα, με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε. Την ψήφιση νωρίτερα του περιβαλλοντικού νόμου με τη ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειών για τις οποίες θα απαιτούνται μόλις 100-150 ημέρες, αντί για 6-8 χρόνια. Το νόμο για την ηλεκτροκίνηση. Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης».
Απολιγνιτοποίηση
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «δύο ακόμα παρεμβάσεις μας τις οποίες θέλω να σημειώσω: Την ιστορική δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Μία προσπάθεια η οποία βασίζεται στο Μasterplan της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Για να περάσουμε σε μία νέα εποχή με στήριξη της απασχόλησης! Θα αντλήσουμε για αυτό χρηματοδότηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ενώ οι 16 πιο εμβληματικές επενδύσεις που έχουν προταθεί ξεπερνούν σε αξία τα 3,5 δισεκατομμύρια».
Διάσωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ
Προσέθεσε, δε, ότι «η δεύτερη παρέμβαση που σημειώνω είναι η διάσωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ: Με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρυσι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση απέφυγε τη χρεοκοπία. Με το νόμο 4643 που ψηφίσαμε τέθηκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της. Η προσπάθεια συνεχίζεται κάθε μέρα και η ΔΕΗ γίνεται περισσότερο υγιής, περισσότερο πράσινη, περισσότερο σύγχρονη. Όλα αυτά αποτυπώνονται τόσο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όσο και στην πορεία της μετοχής της! Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια άλλη ΔΕΗ. Και αυτό πρέπει σίγουρα να πιστωθεί τόσο στη διοίκησή της όσο και στην κυβέρνηση».
Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις
Ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «αυτές ήταν ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που προωθήσαμε ως σήμερα. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και το 2021, έχοντας μπροστά μας ως Υπουργείο τρεις μεγάλες προκλήσεις:
- Την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων,
- το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος θεσμικού πλαισίου και
- την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τρεις προκλήσεις που είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε σε καταλύτες επιτυχίας!».
ΛΑΡΚΟ
Αναλύοντας τους στόχους, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Πρώτη πρόκληση οι ιδιωτικοποιήσεις, από τις οποίες επιλέγω τις εξής: ΛΑΡΚΟ: Ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες η ιδιωτικοποίηση της, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ενώ ξεκινά το προσεχές διάστημα και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Μια ιδιωτικοποίηση που θα είναι σημαντική ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ. Μια ιδιωτικοποίηση για την οποία προαναγγέλλω από σήμερα πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Θεσμικό πλαίσιο
Παράλληλα, επισήμανε ότι η επόμενη πρόκληση είναι «το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος θεσμικού πλαισίου. Το πρώτο πεδίο αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Υιοθετούμε την Οδηγία 944 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, που θέτει τα θεμέλια έτσι ώστε ο καταναλωτής να γίνει και παραγωγός ενέργειας. Προωθούμε γρήγορα το πρόγραμμα για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συνεχίζουμε τις δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια με το βλέμμα στους ευάλωτους, και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την ορθή εφαρμογή του target model που, μαζί με τις διεθνείς συνδέσεις της χώρας, θα ενισχύσει τελικά τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών! Ξεκαθαρίζω και από αυτό εδώ το βήμα προς κάθε κατεύθυνση: Παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά! Τελεία και παύλα!».
Προσέθεσε, δε, ότι «δεύτερο πεδίο η προώθηση της πράσινης ενέργειας. Απλοποιούμε περαιτέρω την αδειοδότηση των ΑΠΕ σε σχέση με τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Αλλά αναπτύσσουμε και το πλαίσιο για καινοτόμες τεχνολογίες (θαλάσσια αιολικά πάρκα και υδρογόνο), ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της χώρας. Υιοθετούμε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Και σημειώνω εδώ ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι τεράστιο και συνεχίζεται αδιάπτωτο μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης».
Δασικοί χάρτες-Κτηματολόγιο
Αναφερόμενος στο ζήτημα των δασικών χαρτών, ξεκαθάρισε ότι «ολοκληρώνουμε την ανάρτηση τους στις αρχές του 2021 και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς. Ώστε να έχουμε πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες, όχι σε 27 χρόνια σύμφωνα με τη μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις σε δύο!
Τέταρτο πεδίο το Κτηματολόγιο. Έως το τέλος του 2021 θα έχουμε: Λειτουργούν, όπως λέγεται, Κτηματολόγιο στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων, ενώ θα βρισκόμαστε, στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης στο 40% των δικαιωμάτων. Στη φάση της εξέτασης ενστάσεων στο 16% των δικαιωμάτων και στη φάση συλλογής δηλώσεων μόνο στο 7% των δικαιωμάτων. Υπάρχει πλέον ορατή πρόοδος».
Διαχείριση των απορριμμάτων
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση. Το επόμενο διάστημα λοιπόν δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε 20 περίπου μονάδες. Αλλά φέρνουμε προς ψήφιση στις αρχές του 2021 και το νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις για την αρχή “πληρώνω όσο πετάω”. Έτσι ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερο.
Έκτο πεδίο η χωροταξία και πολεοδομία. Περνάμε στην εφαρμογή του νέου νόμου. Βάζουμε άμεσα μπροστά ένα τεράστιο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο τοπικό επίπεδο. Ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του νόμου για πιο σύγχρονο και φιλικό στους επενδυτές καθεστώς χρήσεων γης. Και κλείνουν οριστικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σχέδιο για το Μάτι, το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού κ.λπ».
Οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο ΥΠΕΝ αναφερόμενος στο Ταμείο ανακάμψης, τόνισε ότι «θα είναι βασικός μας σύμμαχός. Καθώς πάνω από το 37% των πόρων που θα λάβουμε αφορούν πράσινες δράσεις.
Ξεχωρίζω τρεις από αυτές:
Ενεργειακή εξοικονόμηση
Θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα κονδύλια από ποτέ! Μόλις την Παρασκευή ξεκίνησε το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, με πόρους 900 εκατ. ευρώ και πολύ μεγαλύτερο εύρος καινοτόμων παρεμβάσεων.
Θα ακολουθήσουν ακόμη μεγαλύτερα προγράμματα καθώς επιδιώκουμε να αντλήσουμε 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2023. Για αυτούς που μένουν απέξω θέλω να πω, ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα «τρέχει» ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Το ίδιο και το 2022. Το ίδιο και το 2023! Στόχος μας να επωφεληθούν έως και 5 φορές περισσότερα νοικοκυριά από όσα επωφελήθηκαν με όλα τα προηγούμενα προγράμματα!
Προστατευόμενες περιοχές Natura
Πέρα από τη συγκρότηση και λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης, αιτούμαστε 160 εκατομμύρια συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας! Με δράσεις όπως η αναβάθμιση των υποδομών των Natura και η ενίσχυση του οικοτουρισμού. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τις Natura που έγινε ποτέ στη χώρα! Και κλείνω με μία δράση την οποία έχω πολύ κοντά στην καρδιά μου.
Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
Η χώρα έχει μείνει τραγικά πίσω στις αναδασώσεις για αυτό έχουμε αιτηθεί 310 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στοχεύουμε στην αναδάσωση 500 χιλιάδων στρεμμάτων με την φύτευση 30 εκατομμυρίων δενδρυλλίων ελληνικής παραγωγής. Η δράση θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από το νέο ΕΣΠΑ. Αφορά το φυσικό μας περιβάλλον. Που είναι ο μεγαλύτερός μας πλούτος. Που έχουμε υποχρέωση να τον παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στα παιδιά μας! Προχωρούμε λοιπόν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μία σειρά από αλλαγές και παρεμβάσεις που στόχο έχουν, φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα την κινητροδότηση της πράσινης, της βιώσιμης ανάπτυξης».
Είναι στο χέρι μας
Κλείνοντας, ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «ο τόπος αυτός έχει δοκιμαστεί επί μια τουλάχιστον δεκαετία από το λαϊκισμό και τις ακρότητες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ- αυτό δείχνουν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων- δεν έχει μάθει ακόμα από τα λάθη του. Αλλά συνεχίζει να πολιτεύεται με ανευθυνότητα, με επιθετικότητα και με εμπάθεια, προτείνοντας φυσικά λύσεις μαγικές. Μετά όμως από μία δεκαετή ταλαιπωρία οι Έλληνες δεν εξαπατώνται τόσο εύκολα.
Γνωρίζουν ότι, αν θέλουμε να ξορκίσουμε στην πράξη την προηγούμενη δεκαετία, αν θέλουμε να ξορκίσουμε παράλληλα την πολυεπίπεδη κρίση του 2020 και να σπάσουμε το ρόδι μπαίνοντας στο 2021, αυτό δεν θα το κάνουμε με μάγια και ευχολόγια! Θα το κάνουμε μόνο αν επιμείνουμε στην πορεία που ξεκίνησε με την πολιτική αλλαγή του 2019. Αν επιμείνουμε στο σχέδιο, στη δουλειά, στη σοβαρότητα. Αν επιμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής! Είναι στο χέρι μας!».
Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτή την ιστορική κρίση σε ιστορική ευκαιρία! Να οδηγήσουμε τη χώρα εκεί που μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας της αξίζει. Μία χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι! Μια χώρα την οποία, με ικανοποίηση για την προσπάθεια που κάναμε, θα την περάσουμε στα παιδιά μας. Αυτό το στόχο υπηρετεί αυτός ο προϋπολογισμός. Αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε».