Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε διαδικτυακή υπουργική συζήτηση με θέμα την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ελευθερία του Τύπου, που διοργανώθηκε από την Ολλανδία σε συνεργασία με την UNESCO.
Κατά την παρέμβασή του επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι η ανεξαρτησία των ΜΜΕ αποτελεί αναγκαίο συστατικό για ανθεκτικές δημοκρατικές κοινωνίες.
Η βία και η κατάχρηση των περιοριστικών μέτρων έκτακτης ανάγκης έναντι δημοσιογράφων καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου, που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και την κυκλοφορία αξιόπιστων πληροφοριών.
Σε συνδυασμό με κουλτούρα ατιμωρησίας, ο εκφοβισμός οδηγεί συχνά σε αυτολογοκρισία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην προώθηση της ελευθερίας του Τύπου
Τόνισε δε ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση επιδεινώνει τις ήδη υφιστάμενες αδυναμίες. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην ουσιαστική προστασία και προώθηση της ελευθερίας του Τύπου.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα χωρών που υποβάλλουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας.
Η χώρα μας, συμπλήρωσε ο υπουργός, επιδιώκει ενεργά τη συνεργασία με εταίρους που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης.
Έμφαση στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων της Ελευθερίας του Τύπου
Ο κ. Δένδιας προσέθεσε μάλιστα ότι η συλλογική δράση θα πρέπει να εστιάσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και στην εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας που είναι αναγκαίες για να εκτελούν το έργο τους οι δημοσιογράφοι με ανεξαρτησία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists), μόνο κατά το τρέχον έτος, έχουν φυλακιστεί 47 δημοσιογράφοι στην Τουρκία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία απειλείται ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μέσω της αυθαίρετης και περιοριστικής ερμηνείας της νομοθεσίας, πολιτικών πιέσεων, απολύσεων, διακοπής λειτουργίας ΜΜΕ, επιβολής χρηματικών προστίμων και συχνών δικαστικών υποθέσεων σε βάρος δημοσιογράφων.