Προσχέδιο με «κυρώσεις εάν & εφόσον» για την τουρκική προκλητικότητα, ετοιμάζει η Ε.Ε.

Κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλλει και θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Οι «27» θα εξετάσουν περισσότερα βήματα όσον αφορά την Τουρκία αν δεν υπάρξει πρόοδος, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερες επιλογές για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία τον Μάρτιο, αν δεν υπάρξει πρόοδος και η χώρα του Ερντογάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ωστόσο το προσχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ακόμα.

«Πιθανές κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών.

Τόνισε ακόμη ότι η Ένωση δεν έδρασε ποτέ με ειλικρίνεια έναντι της χώρας του, ούτε «τήρησε τις υποσχέσεις της» έναντι της Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι «τίμιοι και ειλικρινείς» μεταξύ των ηγετών των χωρών της ΕΕ είναι «εναντίον τέτοιων μέτρων». «Μας έχουν υποβάλει σε κυρώσεις από καιρού εις καιρόν, έτσι κι αλλιώς», είπε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι ο επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προσέλθει με κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων, αν και λόγω της ισπανικής προέλευσής του εμφανίζεται να μην επιδιώκει δυναμική παρέμβαση πέραν των λεγομένων του.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εμπρηστική στάση του, ενώ «δείχνει να μην ιδρώνει το αυτί του», προκαλώντας την Ε.Ε. στο να μη λαμβάνει υπόψη «τις κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο» .

Μέσα στους κύκλους της Ε.Ε. η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι περίπλοκη και ομιχλώδης, αφού ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές, ενώ μερικές δεν έχουν κατασταλάξει πάνω στο πώς θα κινηθούν (μέχρι την τελευταία στιγμή).

Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση. Το Βερολίνο εξακολουθεί επίσης να προτάσσει το μεταναστευτικό και να επισημαίνει ότι η Άγκυρα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της, για αυτό και απαιτεί την κατανόησή μας.

 

 

 

ανατολική ΜεσόγειοςΕΛΛΑΔΑΕυρωπαϊκή Ένωσηκυπριακή ΑΟΖκυρώσειςπροκλήσειςΤουρκία