Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο και μεθαύριο, 10 και 11 Δεκεμβρίου, με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν πως τα πάντα θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα πιέζει για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μια χώρα που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ε.Ε. και βασίζεται στο παρελθόν για να πείσει τους συμμάχους. Όπως, μάλιστα, υπενθυμίζει, ήδη οι ΗΠΑ ανέστειλαν την εξαγωγή του F35 στην Τουρκία, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε την αναστολή των αδειών εξαγωγής για την τεχνολογία drone στην Τουρκία. Το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση ενώ το 2014 και η Γερμανία ανέστειλε τριετές συμβόλαιο με τη Ρωσία που αφορούσε κέντρο Εξομοιωτών.
Το ερώτημα είναι αν οι χώρες που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία θα επιλέξουν να ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική όπως μέχρι σήμερα, ή θα αλλάξουν ρότα.
Πολύ καλά προετοιμασμένη η Αθήνα
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη, με ισχυρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει καταδείξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα συμφέροντα τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
Οι ελληνικές θέσεις έγιναν ευρωπαϊκές και χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις τουρκικές θέσεις, όπως η Ολλανδία, έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες στάση και ζητούν ευθέως να ληφθούν μέτρα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε εθνικό.
Επιπλέον, όλοι οι Eυρωπαίοι εταίροι συμφωνούν –παρά τις επιμέρους διαφωνίες ή «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας– ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον την υποκρισία της τουρκικής συμπεριφοράς και την προσχηματική δράση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Όπως,άλλωστε, φάνηκε και στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπάρχει μία σύμπνοια για κάτι χειροπιαστό.
Ενεργοποίηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα δρομολογηθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Η Αθήνα, δια κυβερνητικών πηγών, υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο πίεσης προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα.
Να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβραβεύεται η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και ότι η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανίζεται διχασμένη έναντι της Τουρκίας.
Η απάντηση της Αθήνας στις αναφορές της τουρκικής ηγεσία για διάλογο
Η Αθήνα και θα το επαναλάβει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επιθυμεί τον διάλογο, αλλά υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει την τελευταία στιγμή. Δεν αρκεί μια κίνηση τακτικισμού πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αν πράγματι θέλει αποκλιμάκωση, θα πρέπει να το αποδείξει σε βάθος χρόνου πρωτίστως σε επίπεδο πράξεων. Και βέβαια δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει με μονομερείς ενέργειες το αντικείμενο του διαλόγου.
Η στάση της Γερμανίας
Το τελευταίο διάστημα, το Βερολίνο έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία έχει έννομο συμφέρον να μην σπάσει τους δεσμούς με την Τουρκία και από την άλλη δεν μπορεί να παραγνωρίσει την έντονα παραβατική συμπεριφορά του Ερντογάν, καθώς και τις πιέσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και άλλες χώρες.
Υπέρ των κυρώσεων τάσσονται πλέον μία ομάδα 7-8 χωρών αλλά και οι θεσμοί των Βρυξελλών. Η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που καθόλου δεν ευνοεί την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία.
«Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό.
Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».
Δεν μπορεί η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μελών της Ε.Ε
Στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στη Λευκωσία, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε».
Η Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία είναι από τις πρωταθλήτριες στις συμπαραγωγές και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία της τελευταίας 15ετίας η υλοποίηση των οποίων συνεχίζεται. Οι τελευταίες παραγγελίες ξεπερνούν τα 10-12 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα γερμανικά υποβρύχια Τ.214 που η Γερμανία αν δεν αναστείλει την παράδοση τους στην Τουρκία θα ανατρέψουν όλες τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης είναι τα άρματα μάχης Leo-2A4, το αεροσκάφος μεταφορών Α400Μ (συμπαραγωγή με τη Γαλλία), οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι Gockturκ (συμπαραγωγή Γαλλίας-Ιταλίας) και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το πρόγραμμα της Ισπανίας για το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu.