Ρωγμή στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας - Ετοιμάζονται ευρωπαϊκές κυρώσεις

Πρωτόγνωρες συνθήκες επικρατούν, στις “βελούδινες” συνήθως γερμανο-τουρκικές σχέσεις, μετά από την επέμβαση Γερμανών στρατιωτών στο πλαίσιο της ειρηνευτικής επιχείρησης του ΟΗΕ σε τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη, για έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί.

Κοντράρει και τη Μέρκελ, ο Ερντογάν

Δύο μόλις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η  επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίζεται να παίρνει θέση απέναντι στη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ, τη μόνη από τους ηγέτες της Ε.Ε με την οποία είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Η ιδιαίτερη αυτή σχέση Ερντογάν-Μέρκελ, με την Καγκελάριο να έχει δώσει πολλούς “αγώνες” για την αναβολή της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, καθιστά ακόμα πιο δυσεξήγητη την στάση του Τούρκου προέδρου.

Η Άγκελα Μέρκελ, είχε “συμβουλεύσει” τον Ερντογάν να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά κλιμάκωσε την επιθετική του στρατηγική, με το Oruc Reis, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με σόου παρωδία στα Βαρώσια της Αμμοχώστου.

Για “παρενόχληση” καταγγέλει τη Γερμανία, ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε χθες στο σημείο να καταγγείλει τη Γερμανία  για «παρενόχληση» με αφορμή την επιβίβαση Γερμανών στρατιωτών σε τουρκικό φορτηγό πλοίο την Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

“Τι έκαναν στους πολίτες εργαζόμενους αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο; Δυστυχώς τους παρενόχλησαν», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το φορτηγό πλοίο μετέφερε μόνον ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Γερμανία έχει υπογραμμίσει πως η ενέργειά της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών του 2016 και πως διεξάγει νόμιμες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Βερολίνου

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ. «Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες» τόνισε.

Μηνύματα Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο,  έστειλε χθες μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Η Τουρκία δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε. «Δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αφελής η ΕΕ».

Το κλίμα είναι πιο βαρύ από ποτέ για την Τουρκία μέσα στους κόλπους των «27» κρατών – μελών. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα αποφασιστούν κυρώσεις που θα φέρουν σε πραγματικά δύσκολη θέση την Τουρκία.

Αντιθέτως, στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο, οι 27 να κάνουν ένα βήμα πιο κάτω προς τις κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να δείξουν πραγματικά τα δόντια τους προς την Άγκυρα, μια τακτική συνήθη δυστυχώς από την πλευρά των εταίρων μας.

 

 

EρντογάνΓερμανίαΕ.Ε.ευρωπαϊκές κυρώσειςΜέρκελπλοίο ΛιβύηΤουρκία