Οι 4 προτάσεις της αντιπολίτευσης, που αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός - Σοκ & δέος μπροστά στο ενδεχόμενο απωλειών Ιταλίας

Το ενδεχόμενο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, σε ό,τι αφορά την διασπορά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, γίνεται όλο και πιο πιθανό, γεγονός που έχει θορυβήσει την πολιτική σκηνή,  την επιστημονική κοινότητα, το ιατρικό προσωπικό και τους πολίτες και η αγωνία μήπως ζήσουμε σκηνές ανάλογες με αυτές της γειτονικής Ιταλίας κορυφώνεται.

Η πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στην Ολομέλεια της Βουλής, έφερε το Μέγαρο Μαξίμου σε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και οι πολίτες της χώρας,  με τα μέτωπα να διευρύνονται και τις λύσεις να ελαχιστοποιούνται.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και κυρίως μπροστά στις πιθανές εξελίξεις των επόμενων ημερών, η συνεδρίαση έληξε με ένα minimum, έστω, βαθμό συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Μετά, από δύο γύρους έντασης και προσωπικών αντεγκλήσεων, κυρίως με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο κλείσιμο της επτάωρης συνεδρίασης,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη αποδεχόμενος μία σειρά από προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Οι προτάσεις που έκανε αποδεκτές ο πρωθυπουργός

  • Αναστολή  πλειστηριασμών, με ρύθμιση που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόταση που έχει κάνει επανηλλειμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ενώκατά τη χθεσινή συζήτηση την εν λόγω πρόταση υπενθύμισε θέτοντάς την και από την πλευρά του και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
  • Τον εφοδιασμό με 90.000 υπολογιστές και laptop έως τον Φεβρουάριο στα σχολεία, όπως ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ.
  • Τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, προκειμένου να υπάρξει μία εικόνα σχετικά με τη διασπορά του ιού στους μαθητές, όπως ζήτησε  η Φώφη Γεννηματά και υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, κάτι για το οποίο είχε απευθύνει έκκληση νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον να υιοθετήσει σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαντλείται το “οπλοστάσιο” εναντίον της πανδημίας: Νέα μέτρα υπό σκέψη

Όσο περνούν οι μέρες κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς γενικού lokdown, αλλά και νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 απόψε Παρασκευή, τα “όπλα” στη μάχη για την αναχαίτιση της  πανδημίας λιγοστεύουν.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι “κολασμένη” και ότι πιθανότατα το lockdown, το οποίο αρχικά έχει ορισθεί να διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου, κατά πάσαν πιθανότητα, θα χρειαστεί να παραταθεί. Κι αυτό όμως, από μόνο του δεν αρκεί.

Ένα από τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Το εν λόγω μέτρο εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα επιβληθεί με στόχο, να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας.

Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, στο επόμενο στάδιο της “μάχης”, με την πανδημία, παραμένει η πιθανότητα να κλείσουν και αυτά στο σύνολό τους, για τουλάχιστον 15 ημέρες.

 

Aλέξης ΤσίπραςKυριάκος ΜητσοτάκηςΓιανης ΒαρουφάκηςΚορωνοιόςΠανδημίαπολιτικές δυνάμειςΦώφη Γεννηματά