Έρχονται αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη μετά την ασφυξία στις ΜΕΘ – Τι εξετάζει ο Κικίλιας

Ακόμη και οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, που είχαν διασφαλιστεί για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, καλύφθηκαν ταχύτατα, με την αυξημένη θετικότητα στην κοινότητα.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για κορεσμό των μονάδων υγείας, αλλά και για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, έφεραν σήμερα το πρωί εκτάκτως στην συμπρωτεύουσα τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός που ασχολείται με το ζήτημα είναι στην πόλη και θα εξετάσει ενδελεχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ώστε να λάβει νέα μέτρα.

Γεγονός είναι ότι η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει. Πλέον απειλείται η δημόσια υγεία κι όχι μόνο οι αντοχές των νοσοκομείων. Τα τραγικά δεδομένα στην εξέταση των λυμάτων στην πόλη, στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στην εκτόξευση της θετικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε χτες οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας τόνισαν στη Voria.gr ότι «όπως αποδείχτηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο ισχυρό κι αν είναι το σύστημα υγείας, εάν υπάρξει εκθετική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο κ. Κικίλιας θα έχει ενημέρωση από τους προέδρους των δυο Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας (3η και 4η), που έχουν υπό την ευθύνη τους όλες τις μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά κι από λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους για την πορεία των πραγμάτων.

Έχει ξεκάθαρη εικόνα και καθημερινή, αλλά θέλει να εξετάσει στο πεδίο όλα τα δεδομένα. Αυτό θα συμβάλει σε μια καλύτερη εκτίμηση της πορείας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες δέκα μέρες και στην προετοιμασία του συστήματος να διαχειριστεί αυτό το δεύτερο κύμα, που χτυπά πιο σκληρά την πόλη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα (θετικότητα 32%) συνεπάγεται πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς, που κυκλοφορούν στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

«Δεν είναι θέμα περίθαλψης, αλλά κυρίως δημόσιας υγείας. Οι ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, διαβητικοί κτλ. κινδυνεύουν. Απειλείται η ζωή τους. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρασε μια εβδομάδα που η Θεσσαλονίκη είναι σε lockdown, όμως η θετικότητα δεν μειώνεται», έλεγαν οι ίδιες πηγές του υπουργείου.

Κύριο αντικείμενο στη θωράκιση του συστήματος υγείας είναι πώς και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 50 πολυδύναμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, θα εξεταστεί η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η προσθήκη 50 κλινών στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο.

Επίσης, θα εξεταστεί η ετοιμότητα για τυχόν διακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν παρίσταται αυτή η ανάγκη.

Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη υπό τον Βασίλη Κικίλια – Τι εξετάζει

Σύσκεψη στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από νωρίς το πρωί. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιθετική αύξηση κρουσμάτων covid-19 και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, «η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο».

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του υπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η βελτίωση και αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων και την αποφυγή συγχρωτισμού του πληθυσμού, ενώ από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να προκύψει ακόμη και αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, που θα σημάνει σκληρότερο lockdown σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να περιοριστεί η θετικότητα και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

 

 

διασπορά κορωνοϊούΘεσσαλονίκηΚικίλιαςκλίνες ΜΕΘσύσκεψη