Bloomberg: "Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα"

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε δημοσίευμά του, τονίζει πως η αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη δεν έχει κανένα όφελος, ενώ σημειώνει ότι οι διαφορές τους έχουν ελαττωθεί. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο κίνδυνος για μια νέα οικονομική κρίση δεν έχει παρέλθει.

Ειδικότερα, οι συντάκτες του πρακτορείου υπογραμμίζουν ότι “η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα”. Ακολούθως προσθέτουν: “Ακόμη και για τα απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο τίποτα -ωστόσο, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της όχι στη βάση των αρχών, αλλά της σημασιολογίας”. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση εξηγώντας ότι “η νέα ελληνική Κυβέρνηση ευθύνεται για τις απερίσκεπτες προεκλογικές υποσχέσεις και για το γεγονός ότι τις παρουσίασε στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μη διαπραγματεύσιμες”.

Στη συνέχεια το πρακτορείο γράφει ότι “από τότε έχει ανοίξει ένα μεγάλο δρόμο. Πιο συγκεκριμένα μείωσε τις απαιτήσεις της σχετικά με τη διαγραφή χρέους. Τώρα θέλει ένα νέο πακέτο διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους και προσωρινή διευθέτηση για να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ της παρούσας συμφωνίας και της νέας”. Τονίζει πως “η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη ακόμη και να ονομάσει “επέκταση” το πρόγραμμα-γέφυρα”.

Σχετικά με την διαφορά ανάμεσα σε επέκταση-γέφυρα και σε επέκταση-πρόγραμμα αναφέρει: “Ένας λογικός παρατηρητής ελάχιστα θα ενδιαφερόταν. Ωστόσο, λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρωσύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί. Είναι αστείο από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράζουν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για το σύνολο του έργου”.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι “η ανάγκη για μια νέα συμφωνία δεν αμφισβητείται σοβαρά. Το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης επέβαλε μια πάρα πολύ σφιχτή δημοσιονομική πίεση, η οποία καθυστέρησε την ανάπτυξη γι’ αυτό και το χρέος της χώρας απέτυχε να συρρικνωθεί”.

Υπογραμμίζει πως, εάν η Γερμανία υποχρεώσει την ελληνική Κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα υποσχέθηκε προεκλογικά στον λαό, υπάρχει πιθανότητα ενίσχυσης της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος, ενώ σημειώνει ότι “αν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε πρόβλημα θα έχουν και άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ”.

Κλείνοντας γράφει: “Η άρνηση της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό το αδιέξοδο που μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Αν το κάνει, η Γερμανία και οι υποστηρικτές του θα φταίνε περισσότερο από την Ελλάδα”.

BloombergαντιπαράθεσηΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνη