Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών και εκδηλώσεων βίας στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες και πιο συγκεκριμένα στην φύλαξη, την πρόσβαση στους χώρους των πανεπιστημίων και την αυστηροποίηση των ποινών, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα ανομίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν,προ ολίγων ημερών, στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ.
«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Κ. Μητσοτάκης: Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός θα τελειώσει
«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρεμβάσεις σε τρεις άξονες
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:
Ίδρυση σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων
«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και έλεγχος εισόδου στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις
Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
Αυστηροποίηση ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται εντός πανεπιστημιακής κοινότητας
Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».
Ν. Κεραμέως: Η αποτρόπαια εικόνα στο ΟΠΑ κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, ανέλυσε τις προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», τονίζοντας ότι «αυτή η αποτρόπαια εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία».
Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των πανεπιστημίων
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτελεσματικής προστασίας των πανεπιστημίων.
Το λόγο έλαβαν στη συνέχεια ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, και οι πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Μπουραντώνης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας.
Κοινό σημείο της τοποθέτησης τους ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνδρομής της πολιτείας, η κινητοποίηση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να πάψουν τα φαινόμενα παρανομίας στα πανεπιστήμια.