Πώς φτάσαμε σε ημι-lockdown: Ο φόβος για βαθιά ύφεση & οι οριακές αντοχές του ΕΣΥ

Η απόφαση για τα νέα διευρυμένα μέτρα, που εντάσσουν την χώρα, σε ένα νέο καθεστώς ημι-lockdown, ήταν από τις δυσκολότερες, που εκλήθη να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, ο οποίος έπρεπε να ζυγίσει μια σειρά από παραμέτρους και να καταλήξει ποιες από τις προτάσεις των επιστημόνων θα υιοθετήσει

Ο πρωθυπουργός, βρισκόταν από την Πέμπτη, σε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, υπουργούς, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και άλλα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του για νέα μέτρα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες στηρίχθηκαν σε δύο δεδομένα:

Τα δύο στοιχεία που έκριναν τις αποφάσεις 

Η αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και η βεβαιότητα ότι, εάν δεν ελεγχθεί η μετάδοση του ιού, ήταν θέμα χρόνου το πρόβλημα να μεταφερθεί με την ίδια ή μεγαλύτερη οξύτητα στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μία εβδομάδα οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης από 10% πληρότητα έφτασαν το 60% και ο μεγάλος φόβος ήταν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα και να αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ της Αθήνας με περιστατικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, μπορεί στην Αττική να μην υπήρξε αντίστοιχη έκρηξη εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά σταθερά υπήρχε μια πληρότητα της τάξης του 50%-60% που δείχνει πως τα περιθώρια δεν ήταν μεγάλα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, χωρίς μέτρα, σε 10-15 ημέρες τα νοσοκομεία της Αττικής θα είχαν γεμίσει.

Ο αριθμός των θετικών εθελοντικών τεστ, που διενεργήθηκαν από τον ΕΟΔΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, θεωρείται πολύ πιθανό ένα ποσοστό της τάξης του έως και 5% να είναι νοσούντες ή ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην Αττική καταγράφηκε αύξηση από 30% έως 40% στις διαγνώσεις, στοιχείο που χτύπησε πολλαπλούς κώδωνες κινδύνου. Τέλος, ακόμα ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση να «κοκκινίσει» η Θεσσαλονίκη και να ληφθούν έξτρα μέτρα στην Αττική είναι το λεγόμενο R0.

Στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε μεταξύ 1,4 έως 1,7, που σημαίνει πως για κάθε νοσούντα θα είχαμε σχεδόν δύο νέους. Στην Αττική το R0 είναι πιο χαμηλά, αλλά επίσης έχει ξεπεράσει το 1 και κινείται πάνω από το 1,1.

Άκρως ανησυχητικά τα μηνύματα και από το μέτωπο της οικονομίας: Σε διψήφιο νούμερο αναμένεται να φτάσει η ύφεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Καθημερινή της Κυριακής, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως, με τα διάρκειας ενός μήνα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η ύφεση για το 2020 θα κινηθεί σε οριακά διψήφιο νούμερο.

Σπεύδουν, όμως, να προσθέσουν πως το κόστος θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο εάν οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν καθυστερούσαν: με τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πολύ πιθανό να διασωθεί η εορταστική περίοδος, που μπορεί να αποτελέσει ανάσα για τις επιχειρήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ύφεση θα ήταν ακόμη βαθύτερη, λέγεται, ενώ η εικόνα θα ήταν καταστροφική εάν η χώρα έπρεπε να μπει σε ένα γενικευμένο lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα όταν είδε την έκρηξη των κρουσμάτων.

Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη το βράδυ, στην οποία μετείχαν οι Β. Κικίλιας,  Σ. Τσιόδρας,  Ν. Χαρδαλιάς,  Ακ. Σκέρτσος,  Γ. Γεραπετρίτης,  Γρ. Δημητριάδης, και ζήτησε να του προτείνουν μια «δέσμη μέτρων» που πρέπει να ληφθεί.

Μετά την οριστικοποίηση των μέτρων έγινε αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων σε νέα σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ημέρα το απόγευμα, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι κλάδοι που πλήττονται.

«Αν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα», φέρεται να είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός στη διάρκεια σύσκεψης με συνεργάτες του.

Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να ενημερώσει για τις αποφάσεις του για τα νέα μέτρα μέσω μηνύματος το απόγευμα της Παρασκευής.

Όμως, ο φονικός σεισμός ευλόγως ανέτρεψε τα δεδομένα. Στόχος είναι μέσα στον Νοέμβριο η επιδημιολογική εικόνα να βελτιωθεί ώστε η χώρα να βαδίσει προς τις γιορτές σε ένα «ευνοϊκότερο» υγειονομικό –και εξ αντανακλάσεως οικονομικό– περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι το 2020 εν πολλοίς θεωρείται οικονομικά μια «χαμένη» χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει παράλληλα και στο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, κομβικές θεωρούνται οι εξελίξεις όσον αφορά την παρασκευή εμβολίου και την ταχεία διάθεσή του, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

 

Kυριάκος Μητσοτάκηςημι-lockdownΚορωνοιόςνέα διευρυμένα μέτραΟικονομική ύφεση