Ποια μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας ανακοινώνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοινώνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά η ώρα μετάδοσης του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, για τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας στη χώρα μας, είχε προγραμματιστεί για τις επτά (19:00) το απόγευμα και κατόπιν, για τις τρεις, (15:00). Ωστόσο μετά το αναπάντεχο του μεγάλου σεισμού στη 13:51 στην Σάμο, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενημέρωσε, πως οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων, αναβάλλονται για αύριο Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος η αποφυγή ενός καθολικού lockdown

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση.

Η τηλεργασία για παράδειγμα, την οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας.

Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Ποια μέτρα συνθέτουν αυτό το νέου τύπου lockdown

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους και παντού, και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτιμάται ότι θα προστατεύσει περιοχές «πράσινες» και «κίτρινες» προκειμένου να μην… κυλήσουν στο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα του Υγειονομικού Χάρτη. Η αρχική συζήτηση των επιστημόνων της αρμόδιας Επιτροπής για τον κορωνοϊό αφορούσε στην καθολική χρήση της μάσκας και στις «κίτρινες» περιοχές.

Αυτό άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης. Κατά τις συνεχείς συσκέψεις, όμως, που είχαν οι ειδικοί την Τετάρτη και χθες αποφάσισαν να εισηγηθούν την καθολική χρήση της μάσκας και στην «πράσινη» ζώνη του επιδημιολογικού κινδύνου. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό υιοθετείται ήδη σε όσες περιοχές είναι «πορτοκαλί» και «κόκκινες», ενώ για τα δύο χαμηλότερα επίπεδα, το «πράσινο» και το «κίτρινο», ισχύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όσον αφορά στους εξωτερικούς, είναι υποχρεωτική εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα – εξαιρείται ο επαγγελματικός αθλητισμός- είναι ακόμη ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι. Μένει να φανεί εάν θα το υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως, έχει γνωστοποιήσει ότι πολλαπλές εστίες του ιού «γεννιούνται» σε αθλητικές εκδηλώσεις, κάτι που αποτελεί σημείο έντονου προβληματισμού.

Η σύνδεση της διασκέδασης, σε όποιο χώρο και εάν γίνεται, με τη διασπορά της Covid-19 είναι αυτή που καθοδήγησε τις προτάσεις των επιστημόνων προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις «πορτοκαλί» περιοχές.

Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας για την «πορτοκαλί» ζώνη αναμένεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα (00.30-05.00). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο να ξεκινά από τις 10 το βράδυ. Η ίδια απαγόρευση ισχύει σήμερα και για τις «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν στις «κόκκινες», επίσης, θα «τραβηχτεί» νωρίτερα το νυχτερινό lockdown ή δεδομένου ότι στις «κόκκινες» η εστίαση παραμένει κλειστή, διατηρηθεί το μέτρο ως έχει.

Η εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των νέων μέτρων. Οι εισηγήσεις των ειδικών αφορούν σε περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου. Ειδικότερα, η πρόταση είναι να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μισή ώρα νωρίτερα από την ισχύ της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται δηλαδή το ωράριο λειτουργίας τους να τελειώνει στις 9 ή 9.30 το βράδυ. Έως σήμερα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μένουν ανοιχτά για τις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προωθείται η χρήση της μάσκας και εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μάσκα θα αφαιρείται μόνο ενώ κάποιος τρώει ή πίνει και θα εφαρμόζεται ξανά με το τέλος του φαγητού. Το μέτρο αυτό δεν είναι γνωστό εάν θα αφορά στις «πορτοκαλί» περιοχές ή θα είναι οριζόντιο για όλη τη χώρα.

Ένα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε εκτενώς, αλλά φαίνεται πως απομακρύνεται από τη νέα λίστα των μέτρων, είναι η απαγόρευση της μετακίνησης από τις «πορτοκαλί» Περιφερειακές Ενότητες προς όμορους νομούς, με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης. Το μέτρο αυτό, παρότι το υποστήριζαν οι ειδικοί, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς κολλάει σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας καθώς και της τηλεκπαίδευσης για τα πανεπιστήμια.

Τι αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, για την πανδημία

Η συζήτηση  χθες στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απαράδεκτες οι επιθέσεις εναντίον του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε χθες Πέμπτη, τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη.

Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςLockdownΚορωνοιόςνέα μέτραΠανδημία