Αλλαγή σελίδας στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις σηματοδοτεί η αυριανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αθήνα.
Η εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη, συμπίπτει χρονικά με μία περίοδο μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και μάλιστα ενώσω η Τουρκία διευρύνει την επιθετική της στρατηγική σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και επιπροσθέτως σηματοδοτεί σαφώς κάποιες εξελίξεις στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Η κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και πώς πέτυχε την αναθέρμανση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα δυο χρόνια μετά την ιδιάζουσα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς τον Ιούλιο του 2018, ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.
Κίνηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής πλευράς, η οποία μάλιστα ακύρωσε την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2018 επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, όπου θα εορταζόταν τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών “πάγωσαν”.
Η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας το 2019 έφερε και αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΞ με τις πληροφορίες να θέλουν τον Νίκο Δένδια να αποκαθιστά τα όποια αγκάθια είχαν δημιουργηθεί με τη Ρωσία.
«Μνημόνιο για το έτος ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, το 2021»
Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, με τον οποίον θα συνυπογράψει «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».
Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτίθεται να αναδείξει το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς εκτιμά ότι στη Μόσχα υπάρχει στρατηγική αντίθεση στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να θέσει ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ, όπου, κατά τη Μόσχα, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει μια πιο φιλική στάση έναντι των ρωσικών θέσεων.
Στη Μόσχα υπάρχει κατανόηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, θα ήθελαν, ωστόσο, όταν στη Συμμαχία τίθενται ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία, η Αθήνα να διαχωρίζει ελαφρώς τη θέση της.
Η Μόσχα αναζητεί συνεργασία, έξω από το “ραντάρ” των κυρώσεων
Από την πλευρά της Μόσχας αναμένεται ακόμα να τεθεί ζήτημα εξεύρεσης τρόπων οικονομικής συνεργασίας που να μην επηρεάζονται από τις κυρώσεις που υπάρχουν.
Η Αθήνα αναμένεται να εκφράσει κατανόηση για τα υπαρκτά συμφέροντα της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που διαδραματίζει ως καίριος παράγων στα ακανθώδη ζητήματα Συρίας και Λιβύης.
Ενδιαφέρον θα έχει αν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θελήσει να θέσει στις συζητήσεις ζήτημα συνεργασίας στο πεδίο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αν και τα περιθώρια από πλευράς της Ελλάδας είναι μικρά.
Αύριο, εξάλλου, θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι. Πρόκειται για μία επίσκεψη, που επίσης τη δεδομένη χρονική συγκυρία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυβέρνηση.