«Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της 8ης Τριμερούς Διάσκεψης, στην Λευκωσία.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χρονική συγκυρία της Τριμερούς «συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, η οποία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι την Λιβύη, από την Σομαλία ως την Κύπρο, από το Αιγαίο ως τον Καύκασο, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλα αυτά συνοδεύονται «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από ακραία, επιθετική συχνά ρητορική».
Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία έχει συμπεριφορά που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες και ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία εργάζονται σκληρά και οι τρεις χώρες, συχνά προσβάλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ και δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκαν από τους τρεις ηγέτες οι αρνητικές συνέπειες της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή μας, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξανασυζητήσουν και κατ΄ιδίαν πώς το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με την διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών «αποδεικνύεται τώρα ότι βάθυνε τελικά την λιβυκή κρίση, ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στην Βόρεια Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται».
Ο πρωθυπουργούς τόνισε εξάλλου ότι η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από την εμπρηστικές πρωτοβουλίες όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου.
Με αφορμή τις προσπάθειες έναρξης των διευρυνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα και «αντί για πρόσκληση επαφών, δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών και αντί για διάλογο, τον μονόλογο των αμφισβητήσεων».
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», ενώ με αφορμή τόσο τις δύο νόμιμες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, όσο και τη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στην Χάγη, τόνισε ότι «έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά, τα υπεύθυνα κράτη».
«Αποδεικνύουμε ότι με οδηγό το Διεθνές Δικαίο, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας μπορεί να έχει θέση, εάν το θελήσει και η Τουρκία αρκεί να συμμερίζεται την ίδια λογική που επιβάλλουν ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Η Αθήνα μετατρέπει την διπλωματία στο δικό της όπλο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι απέναντι «σε έναν γείτονα που στρατιωτικοποιεί την διπλωματία, η Αθήνα μετατρέπει την διπλωματία στο δικό της όπλο».
«Ζητά απ΄ τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως προβλέπει άλλωστε το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008 για τις εξαγωγές όπλων», ανέφερε και πρόσθεσε: Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια σφαίρες τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει εναντίον κρατών- μελών.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα μας ζήτησε να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν γίνεται μία τρίτη χώρα, υποψήφια προς ένταξη, να απαλλάσσεται από δασμούς και να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και να αναστατώνει ολόκληρη την Μεσόγειο».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Τουρκία με σειρά έκνομων ενεργειών δυστυχώς κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Σημείωσε ότι οι τρεις χώρες καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες, τις απόπειρες διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών και την υπογραφή των νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας- Σάρατζ.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι υπογράμμισε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις δύο χώρες βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών.