Δικαιώνει την ελληνική πλευρά και την αντίδρασή της στο Eurogroup της Δευτέρας το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε εκτενές άρθρο του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού και βασίζεται σε σειρά πληροφοριών από μια πλειάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, το Spiegel μιλά «κομψά» για «έλλειψη συνεννόησης» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους Υπουργούς Οικονομικών και τονίζει σαφώς ότι για την πρόσφατη αντιπαράθεση στο Eurogroup και για το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε δεν ευθύνεται μόνο η ελληνική πλευρά.
Το γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει επίσης ότι υπήρξαν όντως δύο κείμενα που τέθηκαν προς συζήτηση και τα οποία, μεταξύ τους, περιείχαν σημαντικές διαφορές. Όπως αναφέρει το άρθρο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν ως «απαράδεκτο και παράλογο». Φαίνεται να ήταν το κείμενο που είχε συμφωνήσει με τον Πιερ Μοσκοβισί και σε γνώση του οποίου ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που με τη σειρά του, όμως, έκανε ότι δεν γνωρίζει και παρουσίασε ένα άλλο κείμενο που απορρίφθηκε ως «απαράδεκτο και παράλογο» από την Αθήνα.
Το Spiegel εκτιμά ότι προφανώς ο Ντάισελμπλουμ δεν είχε ενημερώσει διόλου για το κείμενο που είχε προκύψει με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους υπολοίπους Υπουργούς Οικονομικών και προχώρησε σε κοινοποίηση ενός άλλου εγγράφου. Ο Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, δεν έχει, θεσμικά, δικαίωμα να παρουσιάσει κείμενο, οπότε δεν παρενέβη και δημιουργήθηκε το αλαλούμ που ο Γ. Βαρουφάκης γνωστοποίησε στα ΜΜΕ λίγο μετά. Το Spiegel αποφεύγει να αναφερθεί στις εκτενείς πληροφορίες που φιλοξενούνται πλέον σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ περί «γερμανικού δάκτυλου» στο «μπλοκάρισμα» του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, υπενθυμίζεται, το πλαίσιο συμφωνίας που αποτυπωνόταν στο έγγραφο που ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι θα υπέγραφε, είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρώτος είχε ενημερώσει σχετικά και το Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κατά ορισμένες, μάλιστα, εκ των πληροφοριών αυτών, ο Ντράγκι είχε «συμβάλλει» στην διαμόρφωση του κειμένου αυτού, όπως και η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εντούτοις, ο Ντάισελμπλουμ αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς δεν φέρεται να είχε εκφράσει αντιρρήσεις, και προχώρησε στην παρουσίαση άλλου κειμένου στο Eurogroup μετά από «γερμανική επιμονή», όπως σημειώνεται.
Μετά το επεισόδιο στο Eurogroup της Δευτέρας, επισημαίνει το Spiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους παραδεχόμενη ότι έγινε συνάντηση Βαρουφάκη – Μοσκοβισί και ανταλλάχθηκαν απόψεις αλλά αποφεύγοντας να μπει σε «εγγραφολογία». Η διαρροή των εγγράφων από τον Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον, όμως, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έδωσε τέλος στην προσπάθεια αυτή και επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς δεν ήταν στον «αέρα». Μάλιστα, το Spiegel υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται τόσο γιατί του παρουσιάστηκε άλλο έγγραφο αλλά και γιατί όντως οι διατυπώσεις ανάμεσα στα δύο ήταν πολύ διαφορετικές.