Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία

 

 

Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε λήψη μέτρων τον Δεκέμβριο, αλλά μην αμφισβητεί κανείς ότι η Ευρώπη έχει την αποφασιστικότητα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τέτοιες προκλητικές ενέργειες, να προχωρήσει στην λήψη μέτρων, τα οποία θα είναι επώδυνα και όχι συμβολικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου έθεσε και το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη, σημειώνοντας πως είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίβει είναι πολύ σταθερό στη νέα κατεύθυνση που έχει επιλέξει

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την πρωτοβουλία της Τουρκίας να ξαναβγάλει το Ορούτς Ρέις και επισήμανε ότι όσο η γειτονική χώρα επιμένει να κλιμακώνει σε αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και χώρες πιο σκεπτικές, θα πείθονται ότι «αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία η οποία αποτυπώθηκε με τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνόδου», τα οποία- όπως είπε- «αποτελούν πια ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου ως προς την λήψη αποφάσεων, αφού επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα αλλά και μία πολύ πιο έντονη φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα μπορεί να ήταν πιο προσεκτικές στις διατυπώσεις τους, πρόσθεσε: “Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις . Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη αυτή η πορεία από τις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα είναι πιο συγκεκριμένη και η Ευρώπη σε σχέση με το τι προτίθεται να κάνει με την γειτονική χώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, όπως εκφράστηκε δημόσια από την αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο, στα ΜΜΕ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, σημείωσε ωστόσο ότι γνωρίζουν και όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμα και πρόσθεσε: “Είναι μία πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις κάποιων κρατών που έκαναν μνεία σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στη Τουρκία. “Καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύη απέναντι σε δυο κράτη που δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως σε επίπεδο κρατών- μελών που να μην επιτρέπουν πια την πώληση όπλων στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι έθιξε το θέμα και η θέση του έγινε απολύτως κατανοητή, ενώ θύμισε ότι οι ΗΠΑ πήραν απόφαση να μην πουλήσουν F35 στην Τουρκία γιατί αγόρασε οπλικό σύστημα από την Ρωσία που θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατυπώθηκε και η αυξανόμενη ανησυχία για την έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση της γερμανικής προεδρίας για διεξαγωγή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τηλεδιασκέψεων των ηγετών για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα, προειδοποίησε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών

Ο ίδιος έθεσε εξάλλου στο Συμβούλιο το ζήτημα της προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, ώστε να υπάρξουν κοινά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη χώρα μας ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου 2%, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα φέρουν αποτελέσματα και τόνισε ότι μέχρι στιγμής τέτοιο πρόβλημα υπάρχει μόνο στη Κοζάνη.

Τέλος ανέφερε ότι προχωρά εξαιρετικά καλά το σχέδιο εμβολιασμού κατά της γρίπης, έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας και εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ταυτόχρονης έξαρσης της γρίπης και του κορονοϊού.

ελληνοτουρκικάΕυρωπαϊκό ΣυμβούλιοΜητσοτάκης