Σύνοδος Κορυφής: Προειδοποιήσεις στον Ερντογάν, αλλά & περίοδο χάριτος έως τον Δεκέμβριο

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τον πρόσφατο καταιγισμό προκλήσεων, συζητούν σήμερα οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση θα γίνει σήμερα, και αυτό συνιστά μία νίκη στα σημεία για την Αθήνα, αφού πλέον οι τουρκικές προκλήσεις μπαίνουν στο τραπέζι και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο και και πέτυχε  να μπει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά με τις κυρώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες στους ομοειδεάτες του στο ΕΛΚ έκανε ένα βήμα προς την άμεση επιβολή κυρώσεων, τονίζοντας ότι “η Τουρκία δείχνει ότι «παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά» και  ότι «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει, έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός κρατά ανοιχτό το θέμα του διαλόγου, πάντα στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή χωρίς απειλές και επιθετικές ενέργειες και μόνο για τη μία και μοναδική διαφορά: τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Πως αποτιμά η Αθήνα τη στάση των Ευρωπαίων & τη Σύνοδο έως τώρα

Στην Αθήνα, παρ’ ότι είναι σαφές ότι θέμα κυρώσεων δεν πρόκειται να τεθεί στην πραγματικότητα πριν από τον Δεκέμβριο, αποτιμούν ως θετικές τις αιχμηρές  τελεσιγραφικές δηλώσεις  της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας κατά της Τουρκίας.

Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Βερολίνο, το οποίο στην προηγούμενη Σύνοδο δεν ήθελε καν να ακούσει περί κυρώσεων και επιδόθηκε σε έναν πραγματικό αγώνα για να τις μπλοκάρει, συνεπικουρούμενο και από άλλες χώρες, τώρα ζητάει να υπάρξει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και «κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων».

Επιμένοντας, βεβαίως, παράλληλα στην αναγκαιότητα «άμεσου διαλόγου», παρότι αναγνωρίζει την απογοήτευση, ακόμα και τον θυμό, που υπάρχει στην Αθήνα και τη Λευκωσία, εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς.

Πάντως, η  Γερμανία επιδιώκει και σε αυτή τη Σύνοδο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Σε αυτό συνέκλιναν οι τοποθετήσεις του Μάας και άλλων Γερμανών αξιωματούχων, αλλά και οι διαρροές από την γερμανική καγκελαρία ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία.

Μια διάσταση που προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην Αθήνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τι μπορεί να αλλάξει σε μία εβδομάδα

Χθες,  ο Μάας επέμεινε και πάλι στην αναβολή της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα, και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Το τι περιμένουν να δουν σε μία εβδομάδα ο Μάας και η Μέρεκλ, ουδείς γνωρίζει.

Εκτός και αν οι δυο τους, ευελπιστούν πως για δεύτερη φορά ο Τούρκος πρόεδρος θα επικαλεστεί μηχανική βλάβη στα ερευνητικά σκάφη που έστειλε παρανόμως στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε μάλλον έχουμε υπερεκτιμήσει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Γερμανοί αξιωματούχοι, στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία», δηλώνει υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πίεση άσκησαν σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΓαλλίαΓερμανίαΕμμανουέλ ΜακρόνκυρώσειςΣύνοδος Κορυφής Ε.ΕΤουρκία