ΝΑΤΟ: Τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από ένα σύνολο τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.

Ο μηχανισμός, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, αποβλέπει στη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ  Αθήνας και Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης σε θάλασσα και αέρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους μας».

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και κατά το προηγούμενο διάστημα  οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πλέον πιθανό, δεδομένου ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, έχει αποσυρθεί από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Γενς Στόλτεμπεργκελληνοτουρκικές σχέσειςΝΑΤΟ