Την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης θα ζητήσει η κυβέρνηση όπως δήλωσε σήμερα (18/02) ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά (90,1), ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι μέσα στο εξάμηνο θα μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν και σημείωσε ότι «παράταση του Μνημονίου δεν ζητάμε γιατί η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το Μνημόνιο». Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. και το Eurogroup πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της Αθήνας.
Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, η κυβέρνηση θα ζητήσει να διεξαχθεί Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας. «Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πολιτικό όργανο. Έχουν και άλλες χώρες λόγο και μιλάω για τις ΗΠΑ για την Κίνα, για την Ρωσία που έχουν εκφραστεί» υπογράμμισε ενώ στην ερώτηση αν οι εταίροι επιμείνουν στην άρνηση και στην Σύνοδο Κορυφής ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε ότι και η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει. «Δεν θα κάνει πίσω από αυτά και για τα οποία την ψήφισε ο λαός, Δεν μπορεί να πάει πίσω η Ελλάδα. Δεν μπορεί να γίνει Grexit. Ούτε αυτούς συμφέρει ούτε και εμάς. Εγώ άκουσα μια δήλωση από την ΕΚΤ που λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε χθες το βράδυ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «το προηγούμενο πρόγραμμα οδηγεί στα βράχια κι ας επιμένει! Η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας είναι: “Τι έχουμε; Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ένωση; Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Την θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση. Εμείς απαντάμε όχι. Αν δεν θελει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνει η κα Μερκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιός μας προτείνει αυτό που λέει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε».
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Ιουλίου και Αυγούστου ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι μπορεί να υπάρχει και παράταση. «Αν δούμε ότι σε 6 μήνες θα αρχίσει να κινείται η οικονομία μας και να εισπράττει έσοδα μπορεί το αίτημα για το δάνειο να είναι μικρότερο» σημείωσε με νόημα.