Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εν όψει της έναρξης ελληνοτουρκικών συνομιλιών

Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η έναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Άγκυρας.

Στόχος του Βερολίνου (που κάνει τη διαμεσολάβηση), είναι να έχουν ξεκινήσει ή το λιγότερο, να έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-5 Σεπτεμβρίου. Ήδη όπως φαίνεται, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα:

  • Αίσθηση έκανε η λέξη “σύντομα” που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προοπτική επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
  • Νέα επικοινωνία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ (η προηγούμενη ήταν το Σάββατο) για να συζητήσουν τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και το προσφυγικό.
  • Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ στρατιωτικών ακολούθων.

Τα σενάρια πληθαίνουν:

  • Μπορεί να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές σε επίπεδο πρέσβεων όπως συνέβαινε μέχρι το 2016. Αλλά μπορεί και να μεταφερθούν στον επίπεδο των διπλωματικών συμβούλων των πρωθυπουργών (Σουρανή-Καλίν), ενδεχομένως και με γερμανική παρουσία.
  • Δεν αποκλείεται προγραμματισμός συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, όπως επιδιώκουν τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Ουάσιγκτον.

Συντηρεί το μυστήριο αναφορικά με τις προθέσεις της, η Άγκυρα:

  • Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” προανήγγειλε νέα Naftex, για το Oruc Reis χωρίς να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα.
  • Εκδόθηκε Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητείται αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάνης.
  • Με νέα Navtex η Τουρκία επεκτείνει έως τον Οκτώβριο τις γεωτρήσεις από το Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Σταθερή θέση της Αθήνας είναι ότι:

  • Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις.
  • Μια διαφορά υπάρχει μόνο, η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν “ευαίσθητο” το επόμενο διάστημα, προβλέπουν ότι δεν θα τεθεί θέμα κυρώσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο για κυρώσεις αν η Τουρκία επανέλθει στην τακτική των προκλήσεων μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

 

 

Άγκελα Μέρκελδιερευνητικές επαφέςκυρώσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαρλ ΜισέλΣύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤουρκία