Συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας & ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες την Τρίτη

Αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στη συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε κίνηση αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση και ανεφοδιασμό», επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Πέτσας: Περιμένουμε από την Τουρκία συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας, εδώ και μήνες – από το Νοέμβριο που η Άγκυρα υπέγραψε το άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης έως και τώρα – αντιμετωπίζει μια ρητορική, αλλά και έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν – με υπαιτιότητα της Τουρκίας – τον Μάρτιο του 2016», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα επέδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση και εθνική αυτοπεποίθηση. Προβάλαμε με σταθερότητα και καθαρότητα τη θέση μας, συμπυκνώνοντάς την στη φράση “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”. Κινητοποιήσαμε τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Άγκυρα μπροστά στο δίλημμα “αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις”.

Αποδείξαμε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

 

ΒρυξέλλεςΕΛΛΑΔΑΝΑΤΟσυνάντησηΤουρκία