Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης: «Να απαλύνουμε τον πόνο από την πανδημία και να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης»

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo το πρωί του Σαββάτου, και τόνισε πως γι’ αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορωνοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

Τζήκας: Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας. Η άφιξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και δίχως πολυπληθή υποδοχή, ενώ έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων -παρά μόνον της δημόσιας τηλεόρασης- για υγειονομικούς λόγους.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα σήμερα σε περιορισμένο ακροατήριο εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο.

Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης το απόγευμα

Η σκιά της πανδημίας πλανάται φέτος πάνω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όχι μόνο γιατί ανέτρεψε πλήρως το εκθεσιακό πρωτόκολλο καθιστώντας απαγορευτική την κοσμοσυρροή, αλλά κυρίως γιατί οι νέες πολιτικο- οικονομικές συνθήκες που επέβαλε διεθνώς ο κορωνοϊός ανέτρεψαν άρδην τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της χώρας.

Παρά τα πρωτόγνωρα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή -στο μέτρο του εφικτού- την παράδοση της ΔΕΘ, προχωρώντας σε νέες ελαφρύνσεις, αλλά και ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Μια πρόγευση των αυριανών του εξαγγελιών είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, περιγράφοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία.

Συνέχεια στην προστασία

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε εξηγήσει πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», με το κυβερνητικό επιτελείο να επεκτείνει την ισχύ του πλέγματος προστασίας αμφότερων επιχειρήσεων και εργαζομένων με απώτατο ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο.

Εκτός από την επέκταση των ήδη γνωστών μέτρων, τηρώντας τα πολιτικά έθιμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες πολλαπλά σενάρια.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα για την απασχόληση
  • Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Προγραμματισμός νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ
  • Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού και προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις

Εξοπλιστική «άνοιξη»

Παράλληλα με την πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζουν το ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, τόσο σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό. Επενδύοντας στην «στρατηγική σχέση» με τη Γαλλική Δημοκρατία, όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε στην Κορσική μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, τόσο σε αέρα, όσο και σε θάλασσα. Ειδικότερα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να περνά στην ενίσχυση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage, αλλά και την αναβάθμιση 4 φρεγατών, ανεβαίνοντας κατηγορία ως προς την στρατιωτική υπεροχή της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), διευρύνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ταυτόχρονα με μέτρα αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ενέσεις στο Ε.Σ.Υ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας απορροφά άυλους και υλικούς πόρους, η περαιτέρω «αιμοδοσία» του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ιατρικές δομές κατά την συνύπαρξη του κορωνοϊού με το φάσμα των εποχιακών ιώσεων.

Η συμφωνία από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη ιδιαιτέρως από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, την απόλυτη συμφωνία και στήριξη στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Το πνεύμα είναι κοινό με τη σταθερή γραμμή στην οποία είναι ευθυγραμμισμένη η εθνική μας πολιτική. Δηλαδή «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις». ‘Αλλωστε, όχι τυχαία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ήδη από την Κορσική στους δημοσιογράφους, να κάνουν λίγη υπομονή και να περιμένουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αναφορικά με την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», ανέφεραν οι πηγές υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής λόγω των έκτακτων γεγονότων της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στις 10 το πρωί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo, με την πρωινή εισήγησή του να περιστρέφεται γύρω από την κατεξοχήν ατζέντα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τα δίκτυα υποδομών, τις επενδύσεις, αλλά και τις μονάδες καινοτομίας και τεχνολογίας που προωθούνται από το κυβερνητικό επιτελείο στην περιοχή.

Ακολούθως, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, δηλαδή με αυστηρή τήρηση αποστάσεων και με παρόντες όχι περισσότερους από 50 πολίτες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσεις στις 13:00, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

HELEXPOΔΕΘΜητσοτάκης