Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μέχρι την ύστατη ώρα για τους όρους της δανειακής παράτασης που ζητά η Αθήνα

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη, τελικά, η ελληνική πλευρά, διαχωρίζοντας τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο, δηλαδή από τους συγκεκριμένους υφιστάμενους όρους εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με την έντονη φημολογία που κυριάρχησε, από την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες και μεταδόθηκε από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ και δεν διαψεύστηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Πηγές του Μαξίμου με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες ξεκαθάριζαν: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος-μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και να επιμείνει στην εξεύρεση μιας «έντιμης συμφωνίας χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας» καθώς «ο,τιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας» της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα μετά και από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ECOFIN προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία σύνταξης του αιτήματος παράτασης.

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Με βάση όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες το αίτημα θα βασίζεται στους άξονες του κειμένου που φέρονται να είχαν συμφωνήσει πριν το Eurogroup της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε ένα πλαίσιο το οποίο, κατά πληροφορίες, είχαν καταλήξει σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες έγινε την Τρίτη μια ακόμη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας, η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει σε ένα έγγραφο που παρουσίασε υπό την μορφή διακήρυξης αρχών ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά στην ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα καθώς και στην προοπτική ενός «μεταβατικού» προγράμματος μέχρι να καταληχθεί ένα «νέο συμβόλαιο» με τους εταίρους. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά από το κείμενο Μοσκοβισί δέχεται την αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση και στην πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει έκτακτες δράσεις για να την περιορίσει καθώς και για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα.

Δέχεται επίσης την αναφορά σε μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ τα οποία πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Τέλος δέχεται την πρόβλεψη ότι τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός (τετράμηνου ή εξάμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτήν την περίοδο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως κείμενο Μοσκοβισί αναφέρεται σαφώς ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας από μονομερείς ενέργειες ενώ δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς θα γίνει με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος τον οποίο η Αθήνα θέλει να μειώσει.

Ο ρόλος Γιούνκερ

Η σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο έδωσε τελικά στη δημοσιότητα ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον στο Channel 4, ώρες μετά το ναύαγιο του Eurogroup, φαίνεται ότι έχει τρικυμιώδες παρασκήνιο. Σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες, το γενικό πλαίσιο του κειμένου αυτού είχε συζητηθεί σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, φέρεται να διοργάνωσε ένα μυστικό γεύμα για τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και για τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να τους παρουσιάσει το πλαίσιο αυτό.

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, στο γεύμα ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε θετικός ως προς το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι σαφές αν ήταν ίδια η αντίδραση και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως, φαίνεται ότι  ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημερώθηκε ως προς την ύπαρξη του συγκεκριμένου πλαισίου και αυτό συζήτησε και κατά την σύντομη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. Εντούτοις, λεπτά πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να εμφάνισε ένα νέο κείμενο, αυτό που απέρριψε τελικά η ελληνική πλευρά, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε τη «σφραγίδα» του Βερολίνου, δεδομένης της στενής σχέσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τη Γερμανία εξού και οι κάκιστες σχέσεις που έχει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος γι αυτόν ακριβώς το λόγο είχε επιμείνει στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης, να συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, που θεωρείται πιο κοντά στις θέσεις της Κομισιόν.

Η διαδικασία και οι γερμανικές «βολές»

Το αίτημα, με βάση τους κανόνες λειτουργίας του Eurogroup, θα πρέπει να γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είναι αυτός που θα κρίνει και αν θα συγκαλέσει τελικά έκτακτο Eurogroup εντός των επομένων ημερών. Καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση θα διαδραματίσουν αναμφίβολα οι όροι και οι προϋποθέσεις παράτασης της δανειακής σύμβασης που η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στο αίτημά της.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς Βερολίνου και δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν τόσο θετικές. Ο κ. Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει την έντονη φημολογία περί κατάθεσης αιτήματος από ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης, δήλωνε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε, ότι περιμένει ακόμη να δει «συγκεκριμένες, αξιόπιστες, δεσμευτικές» προτάσεις από την ελληνική πλευρά και τόνισε με νόημα ότι δεν υπάρχει «δανειακή σύμβαση, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης» το οποίο θα πρέπει είτε να παραταθεί είτε να αντικατασταθεί με κάτι εξίσου αποτελεσματικό.

«Χρόνο» δίνει η ΕΚΤ

«Χρόνο» φαίνεται ότι θα δώσει στην όλη διαπραγμάτευση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας το ΔΣ συνεδριάζει την Τετάρτη και, όπως τουλάχιστον μετέδιδε το Reuters, θα αποφασίσει νέα παράταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δια μέσου του ELA. Παρόλα αυτά, ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, να προειδοποίησε, εκ νέου, τους Υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, ότι θα πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε απόφαση για να μπορέσει και η ΕΚΤ να δει τι θα κάνει, αφήνοντας, για άλλη μια φορά να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κληθεί να προχωρήσει σε ενέργειες λόγω τεχνικών προβλέψεων χωρίς να υπάρχει πλαίσιο πολιτικής απόφασης.

 

ΕΚΤκείμενο ΜοσκοβισίκυβέρνησηΝτάισελμπλουμ