Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω  ανάρτησής του στο twitter ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφορτιστεί η τεταμένη ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επεσήμανε ο γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού, προηγήθηκαν προσωπικές του επαφές και συζητήσεις με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες.

 

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι οι συνομιλίες θα συμβάλουν στη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως προσέθεσε, τα δύο κράτη είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, ενώ το ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων «για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια».

Η παραπάνω ενέργεια του Στόλτενμπεργκ εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικευμένων διεθνών ενεργειών με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ χθες, με νέα του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ σήμερα ο Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ανατολική ΜεσόγειοςΓενς ΣτόλτενμπεργκΕΛΛΑΔΑΝΑΤΟΤουρκία