Αδιάλλακτος και δίχως καμία σοβαρή πρόθεση για διάλογο με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα απηύθυνε απειλητική προειδοποίηση προς τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Εγκαταλείψτε αυτή την λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δε θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΕ. Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολoυθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
Εμφανίστηκε επίσης ενοχλημένος τόσο από τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ στο Αιγαίου, όσο όμως από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.
Όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχει δίκαια στην κατανομή του ενεργειακού πλούτου, αλλά και να μην αποκλείεται η Άγκυρα από την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε:
«Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν την ένταση. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες, όταν η Ελλάδα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.Περιμέναμε υπομονετικά για πολλά χρόνια για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας.Είναι η Ελλάδα που αυξάνει την ένταση».
Ευχαρίστησε δε τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, για τις προσπάθειες του Βερολίνου και της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ να οδηγηθούν σε εξομάλυνση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εμμένοντας στη θέση ότι δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα ανέφερε: «Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.Όταν η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, για ποιο διεθνές δίκαιο μιλά;»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση».