Μέτρα ενίσχυσης για όσους πλήττονται από την πανδημία θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός

Πυρετωδώς προετοιμάζει την ομιλία του, στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς δεδομένου ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει από την συμπρωτεύουσα όλον τον οικονομικό σχεδιασμό για το κρίσιμο επόμενο διάστημα.

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ως είθισται από την Θεσσαλονίκη,  μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία, για να περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα της χρόνιας, επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κος Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται ένα πλέγμα μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, περά από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που λαμβάνουν. Τόνισε παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Όταν παίρνουμε μετρά για να προστατέψουμε την υγεία, παίρνουμε μετρά να στηρίξουμε και οικονομία, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε  ότι ανάμεσα στα μετρά που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και  η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.

Όσον αφορά τα αναδρομικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί με πιο χαλαρά κριτήρια για να τονωθεί η ρευστότητα.  Επερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί,  τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς με δωρεάν μάσκες.

Μέτρα προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού και εμβόλιο

«Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν χρήση μάσκας εμείς το ακολουθούμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Η μάσκα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε την διασπορά»

Σε ο,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για την χώρα μας και πρώτα θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι.

«Θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες κατά τον εμβόλιο και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός» ξεκαθάρισε. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα είμαστε αισιόδοξοι πως το εμβόλιο μάλλον θα διατεθεί, μέχρι τότε όλοι πρέπει να τηρούν τα μετρά» υπογράμμισε.

Σε ποια μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, παραδεχόμενο ότι ο τουρισμός δεν κατόρθωσε να διατηρήσει κάποια, έστω,  δυναμική, με αποτέλεσμα, οι σημερινές εκτιμήσεις για την ύφεση να ξεφεύγουν από το  7,8% που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

‘Ένας πρόσθετος πονοκέφαλος είναι το έλλειμμα που παρουσιάζει ήδη ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, που σημαίνει ότι όσα μέτρα ληφθούν θα χρηματοδοτηθούν είτε με δανεικά είτε από το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε διόγκωση του δημόσιου χρέους, το , το οποίο ενδεχομένως οποίο θα προσεγγίσει και ενδεχομένως θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.

Μέσα σε αυτό το δύσβατο τοπίο, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, να διατηρηθεί «ζωντανή» η πραγματική οικονομία, να αποφευχθούν τα «λουκέτα» επιχειρήσεων και να αποτραπεί η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία έχει αρχίσει ήδη την ανιούσα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που προετοιμάζονται, θα είναι στοχευμένα, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία και το βασικό κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου κατά τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με τα τυχόν περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζονται τα εξής μέτρα :

  • Αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, που θα αφορά επιχειρήσεις που κατέγραψαν μεγάλη μείωση του τζίρου.
  • Γενικευμένη εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2020, και αποζημίωση των εργαζομένων με 534 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη της ανεργίας.
  • Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, δεν «τραβάει» και με νέα τροποποίηση που έγινε προ ημερών προβλέπεται η επιδότηση από το Κράτος του 100% των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης επεκτάθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους. Τώρα, σχεδιάζεται η επέκτασή της, ενδεχομένως και με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.
  • Eφαρμογή νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τους δύο πρώτους.
  • Χορήγηση ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

 

Θεσσαλονίκημέτρα ενίσχυσηςΜητσοτάκηςοικονομίαΠανδημία