“Ο κατευνασμός της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι” ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά της όργανα θα διερευνήσουν επιλογές για να απαντήσουν σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της.
Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Ο Γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας αλλά και ως παράγοντας αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως ο διάλογος είναι κανόνας για την Ε.Ε. και «θα ήταν αδιανόητο να καταρρεύσουν κανάλια επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των κύριων παραγόντων στην περιοχή».
«Σε αυτό το ολοένα και πιο δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να παραμείνουν πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Αυτό σημαίνει σαφώς ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο».
Επεσήμανε πως απόλυτη προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, είναι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο να σταματήσουν και η γειτονική χώρα να επιδείξει ετοιμότητα να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη μας. Σημείωσε δε πως κινήσεις, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τροφοδοτούν απλώς τη δυσπιστία, οδηγούν σε νέους διχασμούς και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για θετική εμπλοκή και διάλογο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ κάτι που αποτελεί τόσο προνόμιο, όσο και πρόκληση. Όπως τόνισε η Ελλάδα κέρδισε επαίνους με την απάντησή της στα γεγονότα του Έβρου το Μάρτιο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα, ενώ ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη υποστήριξης από μεγάλους ηγέτες. Η διαχείριση της κρίσης στον Έβρο αποτελεί πλέον παράδειγμα πολιτικής, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων και των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών πιέσεων, που περιπλέκονται περαιτέρω με τη συνεχιζόμενη πανδημία, η Ελλάδα επιδεικνύει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική στάση, η οποία έχει αναγνωριστεί ευρέως», τόνισε.
Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα έχει λόγω θέσης της δυνατότητα να προωθήσει συνεργασίες στην περιοχή σε τομείς κρίσιμους για τη στρατηγική αυτονομία και σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε ότι η ΕΕ στηρίζει τα ενεργειακά project Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ.
«Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η υπεύθυνη ηγεσία, αυτό είναι ένα σπάνιο αγαθό σε αυτήν τη γειτονιά», επεσήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και σημείωσε πως Ελλάδα και Ευρώπη μπορούν να αποδείξουν πως κανείς μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα να κερδίσουν από τη συνεργασία, παρά από μονομερείς και κινήσεις εντυπωσιασμού.