Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών και ομολόγους του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
Ανάλογες επαφές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών της Ένωσης όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Πρωθυπουργός θα θέσει πρωτίστως το θέμα της συνεχιζόμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, με την απόφαση για την Αγία Σοφία να δείχνει ότι η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, παρά την πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν.
Στους συνομιλητές του αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι δεν μιλάμε πλέον για ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά για ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων. Την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις με τον κ. Μητσοτάκη και οι δύο χώρες να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
“Πρόβα τζενεράλε” στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Διττή σημασία αποκτά για την κυβέρνηση η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, καθώς, πέραν της κρίσιμης διεκδίκησης των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναζητήσει συμμαχίες για την ισχυροποίηση του μετώπου απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Υπενθυμίζεται ότι όλο το τελευταίο διάστημα η Αθήνα έχει αποδυθεί σε ένα πολύ προσεκτικό διπλωματικό πόκερ με το Κάιρο, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Καθημερινή, αγκάθι παραμένει το Καστελλόριζο, το οποίο η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Ο Ιούλιος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία αυτών των συνομιλιών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει μια συμφωνία που θα ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού θα το επικαλύπτει.
Για την κυβέρνηση βασικό σημείο θα είναι να επικοινωνήσει εντός της χώρας για ποιον λόγο προχώρησε μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο σε αυτή τη στιγμή, που προφανώς δεν θα βασίζεται στη μέση γραμμή λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών (νησιά έναντι αφρικανικής ενδοχώρας). Οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο βρίσκονται και σε γνώση της Λευκωσίας.
Στην Αθήνα την Τρίτη, ο Νίκος Αναστασιάδης
Αλλωστε, την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα συζητήσει και το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπου οι δύο πλευρές έχουν ελαφρώς διαφορετικές απόψεις.
«Πρόγευση» σήμερα στις Βρυξέλλες για τη στάση κατά της Τουρκίας
Πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, θα δώσει σήμερα Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες,
Πριν τη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου συντάσσεται η Γαλλία, η οποία αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα και να στηρίξει το αίτημα για κυρώσεις. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Θετική για την Ελλάδα, η στάση της Γερμανίας
Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση και για τη στάση που ακολουθεί η Γερμανία. Την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια συμμετείχε σε μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το economico,gr, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την τηλεδιάσκεψη προώθησε η Γερμανία. Ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο έχει αναπτυχθεί ένας πολύ τακτικός δίαυλος και η Αγκελα Μέρκελ έχει μάθει προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη για τις ακριβείς κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.