Γιατί πήγε στη Λιβύη ο Δένδιας: Οι επιδιώξεις της Ελλάδας & ο ρόλος της, στο διπλωματικό παζάρι

Η Αθήνα διεκδιεί τoν ρόλο του “παίκτη” στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πολυεπίπεδες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Εν όψει, μάλιστα, της νέας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 13 Ιουλίου για το θέμα της Τουρκίας – την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο  να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις» – εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Τομπρούκ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico δεν είχε τον χαρακτήρα έκτακτου ταξιδιού αλλά ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση του κ. Δένδια  με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, όπως αναφέρει το economico.gr, την ώρα που κλιμακώνεται η διεθνής προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Τουρκία ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση Σάρατζ να κλιμακώσει τις επιθέσεις με στόχο την κατάληψη της Σύρτης, προοπτική που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του εμφυλίου στη Λιβύη.

Ο Ακίλα Σάλεχ θα έχει ρόλο στην επόμενη μέρα της Λιβύης

Η κυβέρνηση, η οποία προ καιρού δέχθηκε έντονη   κριτική για την επιλογή στήριξης του στρατηγού Χαφτάρ – ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε επισκεφτεί και την Αθήνα πριν τη συνάντηση του Βερολίνου – επιδιώκει τη  διατήρηση της σχέσης με τον Ακίλα Σάλεχ καθώς εκτιμά ότι με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα έχει ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία και στην διαμόρφωση της επόμενης «ημέρας» στην χώρα. Ταυτοχρόνως, με την κίνησή της αυτή “τη βγαίνει από …αριστερά”  στην Άγκυρα και τα σχέδιά της για την περιοχή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο  στρατηγός Χαφτάρ, το τελευταίο διάστημα έχει απωλέσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο  και η εκπροσώπηση της Ανατολικής Λιβύης έχει περάσει στον Ακίλα Σάλεχ ο οποίος εξάλλου έχει και θεσμική ιδιότητα καθώς είναι ο πρόεδρος του μοναδικού εκλεγμένου σώματος στην Λιβύη που  διαθέτει  νομιμοποίηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα,  καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επαφή με την κυβέρνηση Σάρατζ. Η σε βάθος ενημέρωση, θα επιτρέψει στον κ. Δένδια να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις θέσεις της Ανατολικής Λιβύης, στην κρίσιμη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου.

Η Αθήνα θα επιδιώξει να προβάλλει με έμφαση  τη θέση που συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής, ότι οι ξένες παρεμβάσεις στην Λιβύη και ειδικά αυτή της Τουρκίας απειλούν με κλιμάκωση των συγκρούσεων και με αποσταθεροποίηση την περιοχή που αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

Αύριο, εξάλλου, στην Αθήνα θα έχουν συνομιλίες οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Ν.Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης για συντονισμό των κινήσεων ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. καθώς μετά τις καταδικαστικές δηλώσεις και του ύπατου εκπροσώπου Ζ.Μπορέλ η Αθήνα επιδιώκει ισχυρότερη και πιο ουσιαστική στήριξη από τους εταίρους για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας .

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθεί και η προοπτική καλλιέργειας του εδάφους για ληψη απόφασης κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εφόσον επιχειρήσει να κλιμακώσει με παρέμβαση εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

διπλωματίαΛιβύηΝίκος ΔένδιαςΤουρκίαΥΠΕΞ Ε.Ε.