Προσγειωμένες προσδοκίες για τη σεζόν: “Πάμε προσεκτικά μέχρι τις 15 Ιουλίου”

Να χαμηλώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν, σε ότι αφορά τη δυνατότητα της “βαρειάς βιομηχανίας” της χώρας, του τουρισμού, να μειώσει τις ζημιές από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, επιχειρεί η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις κάθε άλλο, παρά ευοίωνες είναι.

Το γεγονός αυτό, οφείλεται στις σημαντικότατες τουριστικές αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που παραμένουν απαγορευμένες για αφίξεις τουριστών, κάτι που θα πλήξει καίρια την προσπάθεια να ανακάμψει έστω και μερικώς και καθυστερημένα ο κλάδος, ενώ ταυτόχρονα, σε πολλές χώρες της υφηλίου έχει επανακάμψει η πανδημία, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να φοβούνται “δεύτερο κύμα” μέσα στο καλοκαίρι και όχι αργότερα.

“Θα πρέπει να συγκρίνουμε την τωρινή περίοδο με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που η Ελλάδα είχε πέρυσι, δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας μία πρόγευση του προβληματισμού που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «πριν από περίπου τρεισήμισι μήνες δεν πίστευε κανείς ότι θα έχουμε αυτήν την εικόνα σήμερα. Να ανοίγουν δηλαδή τα σύνορά μας, έστω με περιορισμένο τρόπο, έστω με προσοχή, έστω με πολλούς κανόνες ασφαλείας, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορά μας για να επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου τη χώρα μας. Άρα, ξεκινάμε από το μηδέν, θα πάμε προσεκτικά μέχρι 15 Ιουλίου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σε ισχύ παραμένουν ακόμα αρκετοί περιορισμοί, και στα λιμάνια, και στα χερσαία σύνορα, οι οποίοι «ελπίζουμε σταδιακά να αίρονται και να μη γίνονται πιο ασφυκτικοί. Φυσικά θα υπάρχουν κρούσματα από τον ιό, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε διασπορά. Είμαστε έτοιμοι. Βλέποντας και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, διαπιστώνουμε ότι δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας, παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων» σημείωσε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

 

Διεθνείς πτήσειςΚορωνοιόςμέτραπροσδοκίεςσεζονΣτέλιος Πέτσαςτουρισμός