Πανελλαδικής κάλυψης Πολιτική Έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης PRORATA SA, στην οποία ανιχνεύoνται η πρόθεση ψήφου και η συμπάθεια των προσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών, κατά το διάστημα 22-26 Ιουνίου 2020. Στα πλαίσια αυτής αποτυπώνεται παράλληλα η στάση των πολιτών απέναντι σε δύο επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Πρόθεση ψήφου
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, αυτή διαμορφώνεται ως εξής: Προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 38% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%. Στη συνέχεια έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5% και έπονται το ΚΚΕ με 4%, η Ελληνική Λύση με 3%, το ΜΕΡΑ25 με 2.5%, η ΧΑ με 1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1.5% ενώ το 5% απάντησε « Άλλο Κόμμα» και το 16% « Δεν έχω αποφασίσει».
Συμπάθεια πολιτικών προσώπων
Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 49% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 35% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% την Φώφη Γεννηματά, το 25% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 10% τον Κυριάκο Βελόπουλο, και το 22% τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ως προς τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα, στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 49% ενώ στους ψηφοφόφους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 86%. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Ξανθός με 46% στο σύνολο του δείγματος ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτη είναι η Έφη Αχτσιόγλου με 95% ποσοστό συμπάθειας.
Κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων
Στην ερώτηση «Κατά τη γνώμη σας η κατάργηση των «καλλιτεχνικών μαθημάτων» στο Λύκειο θα ήταν μια πρωτοβουλία προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν σίγουρα/μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 23% απάντησε σίγουρα/μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διαγνωστικά tests κορωνοϊού
Τέλος στην ερώτηση σχετικά με το test για τον COVID-19 το 18% δηλώνουν ότι θα το πλήρωναν μόνοι ανεξαρτήτως κόστους και συμπτωμάτων, το 24% δηλώνει πως δεν θα πλήρωνε σε καμία περίπτωση για το test. Tο 56% δηλώνουν πως εξαρτάται, από αυτούς το 32% θα πλήρωναν για το test αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί ανεξαρτήτως κόστους, το 43% θα πλήρωνε αν είχαν υποψίες και το κόστος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ το 22% θα έκανε το test αν το κόστος δεν ήταν υψηλό ανεξάρτητα αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί. Το 75% λέει πως θα πλήρωνε μέχρι 50 ευρώ για να κάνει τον έλεγχο. Το 33% των ερωτώμενων υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο κόστος των tests πρέπει να επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ένα 30% λέει πως πρέπει να το επωμιστεί το Ελληνικό Κράτος.