Με την Τουρκία να ετοιμάζεται πυρετωδώς να κάνει πράξη την άκρως εχθρική ρητορική της, η όποια διάθεση συνεννόησης στα εθνικά θέματα που είχε επιδειχθεί, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, κονιορτοποιείται, υπό το βάρος της υπόθεσης με την ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή – Παππά, χωρίς να υπάρχει πλέον η παραμικρή συναινετική διάθεση.
Σύμφωνα με το economico.gr, από τη στιγμή που κυβέρνηση πιέζει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Προανακριτική, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν -ανομολόγητα- αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη εφόσον τους ζητηθεί, ακόμη και αν είναι εθνικά αναγκαίο.
Με άλλα λόγια, η ευγενική δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί. Η πόλωση θα είναι ακραία και θα χτυπήσει κόκκινο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συνεννοηθούν σε τίποτα.
Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη συμφωνία με τις διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ σε εκκρεμότητα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ να προκαλεί εκ νέου με τις δηλώσεις του για τα “δικαιώματα της Τουρκίας” στην ανατολική Μεσόγειο και με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να χει βάλει στο στόχαστρο την Αγιά Σοφιά επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε τζαμί.
Όξυνση των τόνων του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει και έναντι του ΚΙΝΑΛ. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί σαν συμπολίτευση και μάλιστα πλειοδοτεί όταν πχ η Φώφη Γεννηματά εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή βάζει στο κάδρο τον “ενδιάμεσο” (Νίκο Παππά) και όχι το “αφεντικό”, (τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).
Το επόμενο διάστημα θα γίνει παρασκηνιακή προσπάθεια και από τις δυο πλευρές για μεταγραφές από το άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιος ΠΑΣΟΚογενείς “ζεστούς” στην αναμονή και στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να πιστεύουν ότι τώρα είναι η σειρά τους να προσελκύσουν κόσμο από αριστερά.
Στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτό και δεν μπορούν να δουν άλλο τρόπο εκτόνωσης της πολιτικής έντασης. Παρόλα αυτά προγραμματίζουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύουν ότι τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την προσφυγή στις κάλπες ακόμη και αν τη θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο τη θεωρούν δεδομένη. Αλλά εκτιμούν ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα ξεκινά η διαδικασία. Και αν, πράγματι, αυτό είναι το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα πώς θα φτάσουμε ως εκεί;, αναρωτιούνται πολιτικοί παρατηρητές.
Όλα αυτά, την ίδια ώρα, που είναι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει πράξη την επιθετική στρατηγική που προετοιμάζει εδώ και καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κρήτη αλλά και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Εβρο.
Το γεγονός είναι ένα: Η πολιτική σκηνή της χώρας “βράζει”. Το ίδιο και οι εξελίξεις στα εθνικά, μετο το τοπίο συνολικά, να είναι βεβαρημένο και θολό.