Άρθρο – παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενούν τη Δευτέρα οι New York Times. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως αρθρογραφεί στο περιθώριο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της Ελλάδας το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να σημαδέψει μια γενιά ή να αποδειχθεί σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό πείραμα της νομισματικής ένωσης.
Ο ίδιος απορρίπτει τις απόψεις όσων υποστηρίζουν πως μετέρχεται επινοήσεων, μπλοφών και στρατηγημάτων ώστε να βελτιώσει την αδύναμη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος και χαρακτηρίζει «καθαρή τρέλα» το να σκεφτεί κανείς τις τρέχουσες συζητήσεις ως ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης που κερδίζεται ή χάνεται μέσα από μπλόφες και τακτικές υπεκφυγής.
«Το πρόβλημα με τη θεωρία παιγνίων, όπως συνήθιζα να λέω στους μαθητές μου, είναι ότι θεωρείς δεδομένα τα κίνητρα των παικτών. Στο πόκερ ή στο μπλακ τζακ η υπόθεση αυτή είναι προβληματική», τονίζει ο Υπουργός.
Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει πως η μεγάλη διαφορά μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι ότι η σημερινή είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, προκειμένου να επανεκκινήσει την Ελλάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.
«Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διασφαλίσετε κεφάλαια είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να αποδεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος και όχι της λύσης; Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά, δεν θα είναι πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μία μπλόφα», σημειώνει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καινοτομήσει και θα απέχει, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, από συμφωνίες οι οποίες είναι λάθος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. «Το παιχνίδι «επέκτασης και υποκρισίας», το οποίο ξεκίνησε όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη εξυπηρετούμενο το 2010, θα τελειώσει. Όχι άλλα δάνεια -όχι έως ότου έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσουμε τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση. Όχι άλλα προγράμματα «μεταρρυθμίσεων» που στοχεύουν σε φτωχούς συνταξιούχους και οικογενειακά φαρμακεία και αφήνουν τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά ανέγγιχτη», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθαρίζει πως η ελληνική κυβέρνησή δεν ζητά από τους εταίρους μια διέξοδο από την αποπληρωμή των χρεών, αλλά μερικούς μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να επαναφέρει την ανάπτυξη και να τερματίσει την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας Υπουργός κάνει επίκληση στον Καντ, τον Γερμανό φιλόσοφο, που όπως αναφέρει, «δίδαξε ότι οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας κάνοντας ό,τι είναι σωστό».
Τέλος, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ξέρει πως η «μέτρια» πολιτική της ατζέντα, η οποία αποτελεί την «κόκκινη» γραμμή της είναι σωστή από την άποψη του Καντ, όταν κοιτά στα μάτια τους πεινασμένους στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, όταν κοιτά τη μεσαία τάξη, ή όταν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των σκληρά εργαζομένων σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη εντός της Νομισματικής Ένωσης.