Ηχηρό μήνυμα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Τουρκία, με αφορμή τις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας,
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση στην Τουρκία, αν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΕΕ. «Αν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα πάρει απάντηση μόνο από την Ελλάδα, θα υπάρξει απάντηση και από την ΕΕ».
Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλιώς θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες».
Αναφορικά με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, ο πρωπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία προκαλεί συνεχώς και ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά αποτελεί θέμα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις, όταν η Τουρκία προκαλεί.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συζήτησε και για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης της οικονομίας στην μετά κορωνοϊού εποχή, ενώ τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. «Κοιτάξαμε την άβυσσο το 2015», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τώρα το αφήγημα είναι διαφορετικό και η Ελλάδα βγήκε δυνατότερη μετά από αυτή την κρίση» .
Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτείας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.