Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την έναρξη ερευνών σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας” απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε εχθρική πράξη, έχει εξετάσει πολλά σενάρια, και ότι οι αναθεωρητισμοί της Τουρκίας μπορεί να της γυρίσουν “μπούμερανγκ”.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια».
Ειδικά για το ζήτημα των ερευνών κοντά στα ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ».
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές: βορειανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.
Σε διαπραγατεύσεις με Ιταλία και Αίγυπτο
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. «Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
«Προστασία των συνόρων»
Ειδική αναφορά έκανε και στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση του φράκτη προς τον νότο θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια».
Και συμπλήρωσε: «Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα».
«Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη με τα Σκόπια»
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, παρότι επισήμανε τις «χτυπητές αδυναμίες», παραδέχθηκε ότι έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Παρά τις όποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι».
«Η απουσία από τη Συρία έχει κόστος»
Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας κλήθηκε να σχολιάσει τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων στη Λιβύη και τη Συρία, από τις οποίες απουσίαζε η ελληνική διπλωματία.
«Η απουσία έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις. Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ, όπως γνωρίζετε, η ελληνική διπλωματία το τελευταίο έτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, δίνοντας το “παρών” εκεί όπου ήταν απούσα».