Τις λεπτομέρειες για την επιστροφή από την 1η Ιουνίου των μαθητών των δημοτικών σχολείων στα θρανία και της επαναλειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ανακοινώνουν αυτή την ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός και στην εφαρμογή της εκ αποστάσεως εκπαίδευσης, τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και στην «ταχύτατη προσαρμογή όλων» στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.
Όπως ανακοινώθηκε τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα μείνουν ανοιχτά έως τις 26 Ιουνίου, ενώ διευκρινίστηκε παράλληλα, ότι επί του παρόντος δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.
Τι ανακοινώθηκε ακόμα:
- Οι τάξεις θα έχουν έως 15 μαθητές.
- Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.
- Προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
- Προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως η απόφαση για επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:
-Στην ομόφωνη εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν λιγότερο, με το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία.
-Στο γεγονός, ότι η συνολική αποκλιμάκωση έχει ξεκινήσει ομαλά. Υποδειγματά τηρούνται τα μέτρα σε Λύκεια και Γυμνάσια.
-Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε επιστροφή μαθητών στον φυσικό τους χώρο. Η μακρόχρονη απουσία δυσκολεύει την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς σνοιχτά σχολεία
-Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία όπου ακολουθούν κανόνες σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έξω
-Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά από πιο ευάλωτα κοινωνικά περιβάλλοντα
-Για τα ειδικά σχολεία οι μαθητές που φοιτούν εκεί έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν σε αυτό το περιβάλλον για τη μαθησιακή τους εξέλιξη και την ψυχολογική τους εξέλιξη.