Με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων έγινε δεκτή η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ να επεκταθεί το διερευνητικό πεδίο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα
1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.
Η ψήφος του Σταύρου Καλογιάννη – Ψηφοφορία… δεύτερης ευκαιρίας!
Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης εκ παραδρομής έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο.
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό και διεκόπη η ψηφοφορία για λίγα λεπτά!
Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν ένα μόνο το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν, ότι είναι χωρίς φάκελο επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και τότε το έριξε στην κάλπη. Ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.
Το εν λόγω ψηφοδέλτιο ωστόσο, θα μπορούσε να κριθεί άκυρο, χωρίς να διακοπεί η διαδικασία, γεγονός για το οποίο υπήρξαν εύλογες αντιδράσεις
Δ. Τσοβόλας: Παρανομίες στην ψηφοφορία
Για την σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, εγείρουν ζητήματα ακυρότητας, με την ακόλουθη δήλωση:
«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας “Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης”.
Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.
Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.
Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).
Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».
Πηγές της ΚΟ της ΝΔ: Nομικά ενδεδειγμένη η λύση που δόθηκε σε περιστατικό την ώρα της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Αναφορικά με περιστατικό που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, πηγές της ΚΟ της ΝΔ σημεώνουν:
«Ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να ανοιχτεί η κάλπη, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του βουλευτή που δεν είχε μπει σε φάκελο, και στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλογιάννης έβαλε τι ψηφοδέλτιο του στο φάκελο, το έριξε στην κάλπη. Αυτή ήταν η νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία, μετά το περιστατικό», υπογραμμίζουν πηγές της ΚΟ της ΝΔ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Κ. Τασούλας: Κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου
Στόχος της εφορευτικής επιτροπής που επελήφθη του θέματος που ανέκυψε με την ψήφο του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλογιάννη, ήταν η διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, όπως αναφέρεται στην ομόφωνη απόφασή της, την οποία ανέγνωσε στο Σώμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε από τους ψηφολέκτες ότι ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο διπλωμένο, χωρίς τη χρήση λευκού φακέλου, που εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, διακόπηκε η ψηφοφορία και εκλήθη ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης.
Η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τότε, ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας, που αποτελεί στοιχείο της εγκυρότητάς της, θα έπρεπε να επιτραπεί δημόσια να ανασυρθεί το μοναδικό διπλωμένο ψηφοδέλτιο, να το τοποθετήσει ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης, εντός λευκού φακέλου και να ψηφίσει μυστικά, όπως προβλέπεται. Έπειτα συνεχίστηκε η διεξαγωγή του καταλόγου της ψηφοφορίας. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ήταν ο Βασίλης Υψηλάντης και μέλη οι βουλευτές Ιωάννης Μελάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μαρία Κεφάλα, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευάγγελος Λιάκος, Χαρά Κεφαλίδου.
Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέγνωσε την επιστολή της γραμματέως του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, και το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής, επισήμανε ότι «όντως υπήρξε ένα ζήτημα το οποίο αμέσως, τη στιγμή που δημιουργήθηκε, διαπιστώθηκε από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Τα οποία μέλη της εφορευτικής, τη στιγμή που έπεφτε το ψηφοδέλτιο του κ. Καλογιάννη, τον απέτρεπαν ματαίως, αλλά δεν πρόλαβε να το σταματήσει.
Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της ψηφοφορίας, το οποίο και εφρόντισαν να τηρηθεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, είναι η μυστικότητά της. Εφόσον ο συνάδελφος ψήφιζε χωρίς φάκελο, διακινδύνευε, παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου του.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν έπρεπε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη αυτού του διπλωμένου ψηφοδέλτιου. Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι ο κ. Καλογιάννης ψήφισε τελικά μυστικά, κανείς δεν ξέρει τι ψήφισε!
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έχει 175 «ναι» καθιστά ούτως ή άλλως περαιτέρω αλυσιτελή την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ, περί ακυρότητας της όλης διαδικασίας. Θα μου πείτε, ‘ήταν η διαδικασία όπως θα τη θέλατε να είναι’; Δεν λέω αυτό, αλλά δεν θα ήθελα επ ουδενί, όπως δεν θα ήθελαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε αυτή η παραβίαση, η οποία και πάλι θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης.
Εκείνη τη στιγμή κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου και η οποία προστατεύτηκε αποτελεσματικά. Δεν υπήρξε λαθροχειρία. Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου και η μη ψηφοφορία εκ μέρους του συναδέλφου βουλευτή. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αιτιάσεως για τον βασικό πυρήνα τέτοιων ψηφοφοριών, που πρέπει να προστατεύουμε, και που είναι η μυστικότητα».
Ο πρόεδρος της Βουλής προσυπέγραψε το πρακτικό καταμετρήσεως των ψήφων ως έγκυρο.