Με "λυμένα τα χέρια" ο Μητσοτάκης αποφασίζει πότε και σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσει στο κυβερνητικό σχήμα

Τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχουν ήδη φουντώσει και άπαντες στην κυβερνητική παράταξη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς, αντιλαμβάνονται  ότι όσο απομακρύνεται η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τόσο πιο κοντά έρχονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Βεβαίως, όπως συνήθως συμβαίνει, η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι μάλλον πρόωρη, καθώς η όποια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να εκδηλωθεί πριν σιγουρευτεί η κυβέρνηση ότι όλα κυλούν ομαλά με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την άρση των περιοριστικών μέτρων και αφού έχει μπει το “νερό στ αυλάκι” τουλάχιστον σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως πχ ο Τουρισμός.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση συμπληρώνει τον Ιούλιο έναν χρόνο, ενώ η υγειονομική κρίση ανέδειξε με μεγαλύτερη έμφαση και ενδεχομένως με μεγαλύτερη ταχύτητα τα “δυνατά” αλλά και τα “αδύνατα” “χαρτιά” του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αδυναμίες θα πρέπει να διορθωθούν σύντομα, και πάντως, πριν από το φθινόπωρο, λένε οι περισσότεροι,  οπότε ουδείς ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ο “αόρατος εχθρός” του κορωνοϊού.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι στις αλλεπάλλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου, το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση της άρσης του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να περιοριστούν οι ήδη δραματικές συνέπειες της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των παροικούντων τη γαλάζια “Ιερουσαλήμ” ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα για τις επιδόσεις ενός εκάστου και ήδη σχεδιάζει τις επικείμενες αλλαγές, οι οποίες -τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά τις επόμενες εβδομάδες, διότι σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και ο ανασχηματισμός θα πάει ακόμα πιο πίσω. Εκτός, κι αν ούτως ή άλλως, μετατεθεί χρονικά για τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως εισηγείται μία μειοψηφία, πάντως, συνεργατών του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, η  δημοφιλία την οποία απολαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης και η συντριπτική στήριξη της πλειονότητας των πολιτών στον τρόπο διαχείρισης του κοροναϊού, του δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές με “λυμένα τα χέρια” και χωρίς να υπολογίζει τις συνήθεις εσωκομματικές ισορροπίες.

Από όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ πιθανό το νέο κυβερνητικό σχήμα, όποτε συγκροτηθεί, να έχει περισσότερες γυναίκες – άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα τρωτά σημεία του πρώτου υπουργικού -, ενδεχομένως περισσότερους τεχνοκράτες, ενώ το μεγαλύτερο εύρος των αλλαγών θα γίνει στο επίπεδο των υφυπουργών, προκειμένου να δοκιμαστούν και νέοι βουλευτές.

πηγή: economico.gr

ανασχηματισμόςΜητσοτάκης