της Αγγελικής Σπανού
Με την χθεσινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι περιβαλλοντοκτόνο, έγινε ορατή και στους πιο αισιόδοξους η επιστροφή της πολιτικής αντιπαράθεσης στις προ Covid-19 συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “στα κάγκελα” και “πυροβολεί” τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώ προσπαθεί να συνδεθεί με τους Ευρωπαίους Πράσινους και ειδικά τους Γερμανούς. Οι κυβερνητικοί υπογραμμίζουν ότι στην προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας αλλά οπωσδήποτε έχει καταγραφεί η πρώτη κινητοποίηση στη μετά Covid-19 περίοδο (αφού η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς είναι καθιερωμένη).
Η σκλήρυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ συντελείται στον απόηχο της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην υπόθεση Novartis και έχει αποφασίσει να στείλει στο ειδικό δικαστήριο τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Και βέβαια δεν είναι αυτή η ατζέντα η οποία θα ήθελαν να κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα. Προνομιακό πεδίο αναμέτρησης θεωρούν την οικονομία με φόντο τη βαθιά ύφεση που θα κλονίσει την οικονομία σε ολόκληρη την ΕΕ και βέβαια στη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό έδωσαν προσοχή στην ανταπόκριση του Reuters, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματά της και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησής της λόγω του κοροναϊού. Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέγνωσαν με αφορμή αυτό το δημοσίευμα κυβερνητικό άγχος για τις αντοχές του δημόσιου ταμείου. Και περιμένουν στη γωνία για να αξιοποιήσουν τη δυσφορία επαγγελματικών ομάδων που θεωρούν σίγουρο ότι θα εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες.
Εχουν δίκιο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΟΛΜΕ που έχει προκηρύξει για σήμερα 3ωρη στάση εργασίας. Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για ελλείψεις στα σχολεία που συνδέονται με την προστασία της υγείας καθηγητών και μαθητών, για την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών που επιβάλλεται σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα νησιά, για απουσία της ΟΛΜΕ από τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά θέματα παιδείας. Το γεγονός ότι η ηγεσία της ΟΛΜΕ πρόσκειται στη ΔΑΚΕ κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από πολιτική άποψη τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και ειδικά με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.