Τσίπρας: «"Λεφτόδενδρο" υπάρχει - Με ποια λογική πήρατε το ρίσκο για το άνοιγμα των σχολείων;»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελοχεύουν από την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να εφαρμόσει τη μέθοδο της “ανοσίας της αγέλης” στην οικονομία, με τη λογική της στήριξης μόνο όσων επιχειρήσεων κατορθώσουν να μείνουν όρθιες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ απάντησε στην κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα “λεφτόδεντρα” του 2015.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας και η αλήθεια είναι  ότι οι πολίτες και όσοι δίνουν μάχη βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις.

«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε. Και δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας  ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Οπως είπε, οι  πολίτες έδωσαν χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος, αλλά, όπως είπε, η κυβέρνηση  δεν αξιοποίησε αυτό τον χρόνο καθώς: «Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε προσλήψεις στον ΕΣΥ, δεν προετοιμάστηκε όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ και δεν οργάνωσε την αντιμετώπιση της πανδημίας με τρόπο που να επιτρέπει να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα, αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημόνων με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω την απόφαση για τα σχολεία

Ο πρωθυπουργός  εξαπέλυσε δριμεία κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική για αυτή την απόφαση: «Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία».

Επιπρόσθετα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι τον Μάρτιο, δια των ειδικών, έλεγε ότι η χρήση μασκών από το πληθυσμό ήταν ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά.

Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα, είπε χαρακτηριστικά.

 Δείτε το Video:

«Αντιδημοκρατικό σύστημα εξουσίας»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη στρατηγική να μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία προκειμένου να νομοθετεί δίχως λογοδοσία, να περνά ρυθμίσεις προς όφελος των ιδιωτών της υγείας και να εγκαταστήσει «ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας», κάνοντας λόγο για την ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. ‘Έκανε λόγο για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων. Έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Δικό σας σχέδιο».

Για την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4% όπως είπε ο κ. Στουρνάρας του το χαρίζει. Αν είναι όμως παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού περί “λεφτόδεντρων το 2015”, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί  την ώρα που όλος ο ευρωπαϊκός νότος, ακόμα και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζητούν πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, η κυβέρνηση επιλέγει να στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις διαχρονικές ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και για πριν όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος» και τόνισε πως ναι, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι. «Εκεί που αποτύχατε εσείς τρεις φορές, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος, εμείς δημιουργήσαμε την αξιοπιστία της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, σε λειτουργία τη μηχανή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η λογική μας είναι πως όταν έχεις ένα ντεπόζιτο που έχει καύσιμο για να μπορέσεις να βγεις από την καταιγίδα πρέπει να το αξιοποιήσεις, όχι να το εξαντλήσεις κάνοντας κύκλους μέσα στην καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα». «Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε οικονομικός σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη». «Το μόνο που κατάλαβα απ’ όσα δηλώσατε είναι ότι έχετε στο ίδιο επίπεδο εκτίμησης τον κ. Στουρνάρα με τον κ. Βαρουφάκη. Ε, κάντε τον κ. Βαρουφάκη διοικητή της ΤτΕ αν θέλετε. Βγείτε και πείτε ότι όταν η ΕΚΤ προβλέπει πάνω από 10%, όταν ο ΟΟΣΑ λέει ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που λέει αερολογίες. Πείτε το», πρόσθεσε.

Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε μέχρι τότε- το πρόβλημα θα είναι εδώ και θα πρέπει να το απαντήσετε», τόνισε. Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί σύγκρινε τη συμφωνία που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς όταν η οικονομία “έτρεχε” με 2,9%, «με αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, που είναι απολύτως προφανές ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια φούσκα κόκκινων δανείων δίπλα στην υπάρχουσα». «Εμείς είχαμε πάρει παράταση έως το τέλος του 2019, όχι για να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ώστε 1/1/20 να κατατίθετο ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας. Και εσείς παίρνετε τρίμηνη παράταση. Γιατί;» σημείωσε, ενώ

«Αληθεύει ότι ετοιμάζετε ένα σχέδιο εξαέρωσης της μεσαίας τάξης;», ρώτησε αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Είναι λεφτά για να εξαγγέλλονται στις ειδήσεις, αλλά στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της προκαταβολής φόρουςεπιχειρήσεων, τονίζοντας ότι π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν δραστική μείωση εισοδημάτων το 2020 και προφανώς θα δυσκολευτούν να πληρώσουν και τον φόρο που αντιστοιχεί στο ’19. «Πώς θα καταφέρει να δώσει προκαταβολή με βάση το εισόδημα αυτό; Οι επιχειρήσεις έχουν πάγια ανελαστικά έξοδα, τι θα κάνετε γι’ αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ έχουν δοθεί 138 δισ. για την ενίσχυση και τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ρώτησε αν τα χρήματα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από εγγυήσεις ή «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τις κάνουλες κλειστές;».

Δείτε το Video:

Είπε ότι παρότι εξαγγέλθηκε πάγωμα της εξυπηρέτησης των χρεών προς τις τράπεζες, δεν νομοθετήθηκε και συνεχίζουν να κοκκινίζουν τα δάνεια αν οι οφειλέτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τις οχλήσεις. Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας παραμένει αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα. Δώστε παράταση μόνο σε αυτόν που εκδίδει τις επιταγές και όχι στον κομιστή».

Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός “ζει σε άλλη χώρα” όταν τον εγκαλεί για την κριτική του ότι με την κυβερνητική πολιτική θα γιγαντωθεί ο αριθμός των απολύσεων και της ανεργίας, εκτιμώντας πως θα είναι ανεξέλεγκτες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν χωρίς καμία στήριξη. Αναφορικά με το πρόγραμμα SURE, είπε ότι καθώς η ΕΕ χρηματοδοτεί την εργασία και όχι την αναστολή της, η κυβέρνηση θα το “μαγειρέψει” και το «καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας θα γίνε πάγιο: μισή δουλειά-μισός μισθός και ένα κομμάτι του μισθού θα το δίνει ο εργοδότης και το άλλο ενδεχομένως η ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, «εσείς λέτε επιστρεπτέα και αυτή δυο χρόνια άτοκη και μετά θα δούμε». Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει σχέδιο για τον τουρισμό και τους αγρότες. Τον κατηγόρησε για μη ενίσχυση του πολιτισμού, σχολιάζοντας ότι «η σχέση που θέλετε να έχετε μαζί τους είναι να τους χρησιμοποιείτε ως φωτογραφικό ντεκόρ σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης». Τόνισε ότι για τις μάσκες πρέπει να υπάρξει διατίμηση.

«Ο κ. Βρούτσης κάθεται δίπλα σας αμίλητος, μιλάμε για κορυφαίο θράσος», είπε συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Αισθάνεστε άνετα που τρεις εβδομάδες έβγαινε στις τηλεοράσεις, ενώ είχε την επιστολή που σας έδωσα από την επίτροπο και έλεγε ψέματα στον λαό ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί έπρεπε να τα εκταμιεύσει; Κρατάτε τον ψεύτη. Τι να καταλάβω εγώ; Να καταλάβω ότι είστε τόσο καλός που παραδέχεστε τα λάθη σας; Αν ήταν έτσι, θα τον είχατε διώξει. Ή φοβάστε να τον διώξετε, μην πει πράγματα που δεν πρέπει να πει;».

«Ήρθατε και είπατε αυτό που προφανώς εσείς το διαδίδετε τόσο καιρό στο διαδίκτυο: “τι θα γινόταν στη χώρα αν…”. Αν τι; Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν ήσασταν εσείς ο σωτήρας μαςς», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στη σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη. Απάντησε πως αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία: «πρώτα απ’ όλα δεν θα υπήρχε υπουργός Ανάπτυξης που την ώρα της κρίσης θα έλεγε ότι είναι φυσική ροπή της αγοράς η αισχροκέρδεια και δεν χρειάζεται διατίμηση, που θα έβγαζε τουίτ να διαφημίζει μαθήματα αρχαίων ελληνικών με 5 ευρώ, που θα έβγαινε να υβρίζει τους πολίτες που κάθονται σπίτι τους και δεν έχουν εισόδημα ότι θα γίνουν 300 κιλά». «Δεν θα υπήρχε υπουργός να στήνει δουλίτσες, δεν θα ανέβαινε απ’ τα 800 στα 1.600 ευρώ η τιμή της κλίνης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεν θα πήγαιναν 30 εκατ. για τεστ στους ιδιώτες, αλλά στα δημόσια ιδρύματα, δεν θα είχαμε υπουργό τον κ. Βρούτση να κάνει δουλειές με ΚΕΚ και να εξευτελίζει επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες», προσέθεσε για να καταλήξει:

«Θα εφαρμόζαμε ό,τι σε όλη την Ευρώπη, θα επιδοτούσαμε την εργασία, θα δίναμε τη δυνατότητα να στηριχθεί η οικονομία απ’ το μαξιλάρι που εμείς δημιουργήσαμε από τις θυσίες του λαού για μια ώρα ανάγκης.  Αυτό θα κάναμε εμείς και αυτό θα κρίνει ο ελληνικός λαός».

TσίπραςΒουλήΚορωνοιόςμέτρα