της Αγγελικής Σπανού
Το τέλος της καραντίνας σηματοδοτεί και το τέλος μίας σύντομης πολιτικής περιόδου με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Εκτόξευση της επιρροής της κυβέρνησης μέσα από την πρωτοφανή συσπείρωση που έφερε για το κυβερνών κόμμα η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, απόλυτη επικοινωνιακή κυριαρχία της κυβέρνησης και συνακόλουθη αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, άμβλυνση της έντασης στην πολιτική αντιπαράθεση, υποχώρηση του ενδιαφέροντος για όλα τα άλλα ζητήματα πέρα από την απειλή του κορονοϊού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύτηκε μεταξύ συναινετικής διάθεσης και εκρήξεων τύπου Πολάκη και ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ήπια και αναποτελεσματική κριτική στην κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν επικρατήσει οι “σκληροί” και οι τόνοι οξύνονται διαρκώς. Η μετάβαση στην μετά lockdown περίοδο συμπίπτει με την όξυνση του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το άνοιγμα των σχολείων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για να ικανοποιηθούν τα ιδιωτικά σχολεία που φοβούνται απώλειες διδάκτρων λόγω αντιδράσεων γονέων για το γεγονός ότι η τηλεεκπαίδευση δεν έφερε μείωση διδάκτρων. Και με βάση αυτό το σκεπτικό περιμένουν στη γωνία να αποδειχθεί η εσφαλμένη, όπως πιστεύουν, επιλογή του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ήδη φανεί, θα δώσει τη μάχη κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γνωρίζουν ότι θα ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος στον ιδιωτικό τομέα και προσβλέπουν σε πολιτική αξιοποίηση των προσωπικών και οικονομικών αδιεξόδων που, ενδεχομένως ή πιθανότατα, θα δημιουργηθούν. Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι αν την προσπάθεια για διεύρυνσηφ της επιρροής τους θα την κάνουν με όρους 2011-2014, ως κόμμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης, ή ως θεσμική αντιπολίτευση, με όρους β εξαμήνου 2015 και εξής.
Ο πειρασμός να ανέβουν στο κύμα της λαϊκής απόγνωσης αν η ύφεση έχει φοβερό κοινωνικό αντίκτυπο θα είναι μεγάλος για τον Αλέξη Τσίπρα που από αρχηγός μικρού κόμματος έγινε πρωθυπουργός ξενυχτώντας στις πλατείες των Αγανακτισμένων. Υπάρχουν, ωστόσο, φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ ο Νίκος Βούτσης, που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και επιμένουν στη δημοσιοποίηση ενός σοβαρού και συγκροτημένου προγράμματος τον Ιούνιο.
Το συνέδριο που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο αναμέτρησης των δύο ρευμάτων κανείς δεν ξέρει πότε θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό σημαίνει ότι θα φανεί στην πράξη, από τον ρυθμό που θα επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας, ποια θα είναι η πολιτική του επένδυση.
πηγή: economico.gr