Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα με μάσκα στο “Αττικόν” εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας επικοινωνιακής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ για το σπάσιμο του “μιντιακού αποκλεισμού” που πιστεύουν ότι υπάρχει.
Το πιστεύουν τόσο πολύ, που στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συνεδρίου (με τηλεδιάσκεψη) η συζήτηση αυτή σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Εκεί αποφασίστηκε να ζητηθεί η ακρόαση του ΕΣΡ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής κάτι που θα γίνει μετά το Πάσχα αφού η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί και άλλα νοσοκομεία, με την Καστοριά που χτυπήθηκε βαριά από τον κορονοϊό να βρίσκεται στο πρόγραμμά του.
«Σκόπιμη υποβάθμιση»
Στο επιτελείο του θεωρούν ότι αδικήθηκε από τα ΜΜΕ η οικονομική πρόταση που παρουσίασε σε διακαναλική συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας και πιστεύουν ότι σκοπίμως υποβαθμίζονται τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν ότι τα 11 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την προβολή του μηνύματος “Μένω σπίτι” και η αναβολή καταβολής της δόσης για τους ιδιοκτήτες καναλιών, έχουν συντελέσει καθοριστικά στη διαμόρφωση ευνοϊκού μιντιακού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση. Και ο τρόπος που άσκησαν κριτική στην κυβερνητική στάση στα συγκεκριμένα ζητήματα προκάλεσε αρνητική κριτική σε ΜΜΕ της δικής τους επιρροής που ήθελαν μεγαλύτερη οξύτητα.
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο “Αττικόν” συνοδευόταν όχι μόνο από τον τομεάρχη Α. Ξανθό αλλά και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη σηματοδοτεί την διαρκή προσπάθεια ισορροπίας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στη μετριοπαθή-συναινετική στάση και στην δυναμική-επιθετική αντιπολίτευση, δύο ρεύματα που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνήθως όχι αρμονικά.
Εκτιμούν ότι η εικόνα θα αλλάξει
Διαβάζουν στις δημοσκοπήσεις ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνουν τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο θέμα του κοροναϊού. Και αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι μια δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο. Βέβαια, εκτιμούν ότι όταν έρθουν στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα που θα φέρει η πανδημία, η εικόνα θα αλλάξει – αλλά δεν ξέρουν ούτε πότε ούτε πώς θα γίνει αυτό.
Κυρίαρχη εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι ότι όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, η κοινωνική πλειοψηφία θα συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και ότι αυτό δεν οφείλεται τόσο στις καλές επιδόσεις τους στη διαχείριση της κρίσης αλλά στο γεγονός ότι βρίσκονται στην εξουσία. Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ακόμη και ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία και ο Μπολσονάρα στη Βραζιλία, παραμένουν ισχυροί παρά το γεγονός ότι απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση της απειλής του κοροναϊού.
Αλλά αυτές οι διαπιστώσεις δεν αρκούν για να βρεθεί λύση στο επικοινωνιακό και πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεται να πάρει ανάσα – όπως όσοι νοσούν βαριά από τον κοροναϊό.