Αναδίπλωση της κυβέρνησης: Τον δρόμο της επιστροφής πήραν τα ΜΑΤ με έκτακτο δρομολόγιο

Με έκτακτο δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος» αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης  οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ – ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο μεταφέρεται στην Αθήνα ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή.

Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αναδίπλωση μετά τις οδομαχίες που σημειώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου, τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ αλλά και τις επιθέσεις  κατά αστυνομικών από κατοίκων.

Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ακόμη και την ώρα των χθεσινών επεισοδίων να συνέχιζαν να στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου ότι ο διάλογος για τις κλειστές Δομές έχει εξαντληθεί, ωστόσο εν συνεχεία, κατάλαβαν ότι η εμμονή τους σε αυτή τη σκληρή γραμμή δεν τους βοηθά στην προσπάθειά τους να εκτονωθεί η ένταση.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προγραμμάτισε για σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπουργικό Συμβούλιο το οποίο – εκτός όλων των άλλων – θα ασχοληθεί με το «αγκάθι» του προσφυγικού και την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι Δομές.

Επιπροσθέτως, το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μαξίμου δημάρχους των νησιών του Αιγαίου προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Ο Μουτζούρης

Στην συνάντηση δεν θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα έκτροπα σε Λέσβο και Χίο και το όργιο αστυνομικής καταστολής, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης φαίνεται σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης να καταφέρεται με χυδαίες εκφράσεις συνοδευόμενες από τις ανάλογες χειρονομίες κατά του πρωθυπουργού και των ΜΑΤ.

Η συνομιλία που ακούγεται στο βίντεο φέρεται να σημειώθηκε λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός τον καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους δημάρχους των νησιών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και την κυβερνητική απόφαση να αποσυρθούν την Πέμπτη κάποιες δυνάμεις των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο, προκειμένου να εκτονωθεί λίγο η ένταση.

Λιμενικοί έκαναν χειρονομίες σε αστυνομικούς

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης Status 107,7, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος.
Ο ίδιος υποστήριξε, ότι υπάλληλοι του Λιμενικού προέβησαν σε χειρονομίες κατά αστυνομικών, λέγοντας μάλιστα ότι θα καταθέσει και αναφορά στην εισαγγελία.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν πολλά πράγματα εδώ…», δήλωσε ο κ. Γερακαράκος, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που αστυνομικοί έφευγαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης, λιμενικοί έκαναν χειρονομίες. «Ας γίνει η έρευνα να δούμε για ποιο λόγο τις έκαναν…» Ο κ. Γερακαράκος δήλωσε επίσης για τα χθεσινά επεισόδια, ότι Χρυσαυγίτες ενώθηκαν με τους ακροαριστερούς σε κοινό μέτωπο και έδερναν τους αστυνομικούς.

αποχώρησηΜΑΤνησιάΠροσφυγικό-Μεταναστευτικό