Με την ομόφωνη έγκριση του κειμένου απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του οδικού χάρτη προς το συνέδριο έληξαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και πολλοί μιλούν για πύρρειο νίκη Τσίπρα, καθώς αν και καταψηφίστηκαν οι δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν,σε αυτή που προέβλεπε για τα νέα μέλη του isyriza να υπάρχει μια τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική διαδικασία, ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες, καταγράφηκε μία ισχυρή παρουσία των προερχόμενων από τους 53.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία καταψηφίστηκε με 55 ψήφους, έναντι 50 υπερ και 5 λευκών. Η άλλη αφορούσε στην άρση της ποσόστωσης του 20% για μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα ΚΕ που θα προκύψει από το Συνέδριο.
Υπενθυμίζεται ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιδρά στον τρόπο εγγραφής των νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς ανησυχεί ότι εάν υπάρχει αποκλειστική εγγραφή τους μέσω της πλατφόρμας, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη δημιουργία πολλών “εικονικών” ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.
Τον προβληματισμό αυτό ανέδειξε κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών και ο επικεφαλής των “53” Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Το θέμα δεν ειναι διαδικαστικό αλλά διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης” απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Σφοδρές οι αντιδράσεις για τον … “έλεγχο των αρμών της εξουσίας”
Στο μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημόσια προτροπή του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο και των «αρμών της εξουσίας», εκτός των κυβερνητικών θέσεων, σε περίπτωση της «δεύτερης φοράς Αριστεράς» αλλά και την ανταπάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το βράδυ της Κυριακής επετέθη εκ νέου στους επικριτές του!
Σφοδρά ήταν τα πυρά κατά του κ. Τσίπρα από την κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά:
«Ο διήμερος δήθεν “απολογισμός” του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Ελληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. Εμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι “την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας” αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού.
Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, “αρμοί της εξουσίας”, πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών. Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα “ή εμείς, ή αυτοί”. Και ότι στόχος του είναι ένας “δεύτερος γύρος” για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας. Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».
“Εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές”
Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».
Η «ανταπάντηση»
Μετά από την ομοβροντία επικρίσεων, ο κ. Τσίπρας επανήλθε, ασκώντας εκ νέου σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, κατά τη δευτερολογία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εμφανής η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την προχθεσινή του αναφορά για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας.
Στον απόηχο της σκληρής κριτικής που του ασκήθηκε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει “να βρούμε τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο. Πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο έπρεπε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : “Ποιοι είναι οι αρμοί της εξουσίας; Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξήλωσε σε μια νύχτα γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του. Ποια αξιοκρατικη λογική μάς εμπόδισε εμάς να προβούμε σε υλοποίηση των κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας;
Η κυβέρνησή μας αποδέχτηκε και ορθώς να παραμείνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο; Το έκανε; Όχι πάντα. Τη στιγμή που δεχτήκαμε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, εμάς μας επέβαλαν να διώξουμε τη Λούκα Κατσέλη από την ΕΤΕ.
“Μη μας κουνάνε το δάχτυλο”
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο τολμηρά αυτοκριτικός αυτοσχεδιασμός του κόμματος ενοχλεί τη ΝΔ, αλλά ορθώς φοβάται ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερου και ότι ο ελληνικός λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τη ΝΔ. Βλέπει μια δύναμη αλήθειας και από την άλλη μια δύναμη κουκουλώματος και εξαπάτησης.
“Έφτασαν ξανά στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά για μια αναφορά μου για το ναρκοθετημένο πεδίο που παραλάβαμε σε σημαντικούς αρμούς της εξουσίας. Τώρα που επανεξελέγησαν φαίνεται ότι αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο, τα ίδια έλεγαν κι όταν ήμασταν στην κυβέρνηση”, κατέληξε