Με τις επισκέψεις χθες στη Σαουδική Αραβία και σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κλείνει ο πρώτος κύκλων επισκέψεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε χώρες με σημαντική διεθνή γεωπολιτική και οικονομική επιρροή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία κα.
Και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, βασικοί στόχοι του πρωθυπουργού και του επιτελείου που τον συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι πρωτίστως το κυνήγι επενδύσεων και η επέκταση της ήδη υπάρχουσας οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η εμπέδωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα σειρά επαφών με επενδυτές αλλά και με τον Διάδοχο Θρόνου του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. ,
Νωρίτερα το πρωί το πρωί συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Homaid Al Shimmari, ενώ στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, παρουσία του Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).
Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι για την Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Στη συνάντηση με τον Διάδοχο Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.
Στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με το Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική επιλογή της Αθήνας αλλά και η ανταπόκριση εκ μέρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.
Επενδυτικά deals και γεωπολιτικές συμμαχίες στο ταξίδι Μητσοτάκη στην Αραβική χερσόνησο
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο στόχος ων επισκέψεων του πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο ήταν διττός:
- Να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας
- Να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών σε γεωπολιτικά ζητήματα, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία και την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, ιδίως μετά τις συνεχείς προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε πως η αβεβαιότητα που ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα έχει παρέλθει και ότι από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργία τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ζήτησε από την ελληνική πλευρά -και του δόθηκε- κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια.
Συμφωνήθηκε ότι τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ σύντομα θα έρθει στη χώρα μας επιχειρηματική αποστολή για να εντοπίσει τομείς επενδύσεων.
Γεωπολιτικά ζητήματα
Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα.
Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.
Η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μίας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία -η οποία θα καλύψει το συνολικό κόστος της διάθεσης- για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο και εντάσσεται στη βούληση της Ελλάδας να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες αραβικές χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας
Πηγή: economico.gr