Στην σκιά του Ορούτς Ρέι: Επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Γκρίνια αλλά και αμηχανία επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας με φόντο το χειρισμό της υπόθεσης του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις

Από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσει προς τα έξω πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης την ώρα της διαχείρισης κρίσεων και διαθέτει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ώστε να απαντά κατάλληλα, χωρίς να παρασύρεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά  γεννά  η είδηση περί επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σύμφωνα με το ethnos.gr ο νέος γύρος των ΜΟΕ επί ελληνικού εδάφους ( έως αργά χθες βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί εάν θα φιλοξενείτο στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ) θα λάβει χώρα στο διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου, αν και υπάρχει και το «παράθυρο» των αρχών του Μαρτίου.

Βάσει του ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε τεχνικό – στρατιωτικό επίπεδο, σε αυτές θα μετέχουν και παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισυμβαίνουν ως συνέχεια της προ δύο εβδομάδων επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην Άγκυρα στις 10 Ιανουαριου,

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμμέσως πλην σαφώς είχε προδιαγράψει την χθεσινή εξέλιξη, όταν σε συνομιλία, που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο Παρίσι, λίγη ώρα μετά το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, είχε επισημάνει σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους δεν αποκλείεται να…συμπέσουν το τριήμερο 14 – 16 Φεβρουαρίου στην Γερμανία, όπου διεξάγεται το Συνέδριο Ασφαλείας στο Μόναχο, αποκαλούμενο και Νταβός της ασφάλειας. Κατά τον πρωθυπουργό, η ενδεδειγμένη αλληλουχία των βήματων είναι επανεκκίνηση των ΜΟΕ, συμφωνία για το πλαίσιο των Διερευνητικών επαφών και ακολούθως πιθανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή και των Υπουργών Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για ένα ραντεβού κορυφής.

Το τρίπτυχο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στην ίδια περίσταση, ο πρωθυπουργός είχε υπενθυμίσει με νόημα το τρίπτυχο, που διέπει την ελληνική στρατηγική έναντι της Τουρκίας:«εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο, εάν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα».

Το Ορούτς Ρέις

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που πλανιέται σα φάντασμα πάνω από την κυβέρνηση και τη χώρα είναι αν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης είναι οι σωστές με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς υπήρξε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Ορούτς Ρέις.

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πρόλαβε και έκανε κανονικές έρευνες για κοιτάσματα, αν και η κυβέρνηση διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» «το Oruc Reis έπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί οχτάωρο, διανύοντας 70 (ολογράφως εβδομήντα) μίλια!!!

Το ερώτημα λοιπόν προς την κυβέρνηση, και ειδικότερα προς την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, είναι αυτό: το Oruc Reis διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε βάθος 70 μιλίων ή επρόκειτο περί “αβλαβούς διέλευσης”»;

Αυτό καθ’ αυτό το ερώτημα για το τι ακριβώς έκανε επί τόσες ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος με ποντισμένα καλώδια είναι σοβαρό.]

Στεφάνι στα Ϊμια

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς διακινείται μια πληροφορία τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με το πλου του Oruc Reis η τουρκική πρεσβεία επικοινωνούσε με το ελληνικό ΥΠΕΞ και ζητούσε να μάθει αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα ρίξει στεφάνι στα Ίμια.

ΕΛΛΑΔΑΜέτρα Οικοδόμησης ΕμπιστοσύνηςΜΟΕΟρούς ΡέιςΤουρκά