Ποδόσφαιρο: Σχόλιο δηλητήριο από το ΑΠΕ για την κυβερνητική τροπολογία

Σχόλιο-δηλητήριο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αποκαλύπτει ενδεχόμενες διαφωνίες (ή “καρφώματα”) στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το θέμα της τροπολογίας με την οποία η πλειοψηφία  παρεμβαίνει στα του ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί ότι τα σχόλια στο ΑΠΕ είναι σπάνια.

Το σχόλιο έχει ως εξής:

“Η τροπολογία που μετατρέπει την ποινή της αποβολής ή του υποβιβασμού σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας υπερψηφίστηκε στη Βουλή, όμως αυτό ήταν αναμενόμενο.

Εκείνο που ουδείς μπορεί να προβλέψει, με τα έως τώρα ισχύοντα δεδομένα, είναι η εξέλιξη της υπόθεσης. Η κυβέρνηση νομοθέτησε, η Βουλή ψήφισε αλλά οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη, κι αυτό είναι ένα πολύ βασικό ζητούμενο.

Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός απ΄ όλες τις πλευρές δεν έχει απαντήσει ακόμη σε κανένα από τα ουσιαστικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Πρώτα απ΄ όλα, πως θα περάσει η αλλαγή της ποινής στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και κατ΄ επέκταση πως θα εφαρμοστεί στην πράξη; Οποιαδήποτε αλλαγή απαγορεύεται μεσούσης της περιόδου, καθώς αυτό επισύρει ποινή έκπτωσης της διοίκησης.

Αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με συγκατάθεση της FIFA, που όπως και η UEFA μέχρι τώρα τηρούν στάση αναμονής για το ζήτημα. Ένα θέμα πολύ σοβαρό για τις δύο υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, τόσο ως προς την πολυϊδιοκτησία την οποία απαγορεύουν στο καταστατικό τους όσο και ως προς την πρωτοβουλία της Πολιτείας να νομοθετήσει, αφού αν δεχθούν αυτό που συμβαίνει μελλοντικά ενδέχεται να βρεθούν σε δυσχερή θέση σε ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, για ανάλογα ποδοσφαιρικά ζητήματα μείζονος σημασίας.

Ο αθλητικός δικαστής πώς θα εκδικάσει την υπόθεση ξανά, με πλαίσιο ποινών που δεν ορίζεται από τον πειθαρχικό κώδικα του ποδοσφαίρου; Ο νόμος, βάσει του οποίου θα εξετάσει το θέμα, προβλέπει ακόμη την ποινή υποβιβασμού στο παράρτημα το οποίο αφορά τις ποινές βάσει πορισμάτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Με την κατάργηση του υποβιβασμού για πολυϊδιοκτησία ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για άλλες σοβαρές περιπτώσεις, π.χ. για δωροδοκίες και «στημένα παιχνίδια», καθώς όποιος μπορεί να ασκήσει πολιτική πίεση, εφεξής θα ζητεί ισονομία. Ακόμη, πόσο δεοντολογικό είναι να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση ομάδες με το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Πως εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των διοργανώσεων και η έξωθεν καλή μαρτυρία, στοιχεία δομικά και θεμελιώδους σημασίας για το παραγόμενο ποδοσφαιρικό προϊόν;

Εν τέλει, πως μπορεί πια να παρεμποδιστεί ο οποιοσδήποτε ισχυρά οικονομικός παράγοντας ώστε να αποκτήσει τις μετοχές και άλλων ΠΑΕ και ύστερα ουσιαστικά να παίζει «φιλικούς» αγώνες; Οι απαντήσεις προσεχώς…”

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΠΕποδόσφαιροσχόλιοτροπολογία