Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τις ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Φόβοι για γαλάζιες "διαρροές"

Την πρώτη εσωκομματική κρίση στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας άναψε φωτιές στη βόρεια Ελλάδα.Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή – την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – καθώς πληροφορίες εμφανίζουν γαλάζιους βουλευτές, κυρίως προερχόμενους από τον Πειραιά να εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να την καταψηφίσουν, είτε να μην προσέλθουν.

Το χρονικό

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, όπου εν μέσω έντονων φημών περί ανεξαρτητοποίησής του, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης δήλωσε ότι εάν δεν σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία» και «εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν  στο Αουσβιτς, ενημερώθηκε διεξοδικά από τους συνεργάτες του και χθες, επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη με τους επιτελείς του. Μετά από εσωτερική διαβούλευση, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την άμεση διαγραφή του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ από την Ευρωομάδα της ΝΔ και σε επικοινωνία του με τον επικεφαλής της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του ζήτησε να ενημερώσει τον ευρωβουλευτή.

Το κυβερνητικό «μήνυμα»

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» δήλωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας παράλληλα την αλλαγή του νόμου προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η ΕΕΠ. Η τροπολογία κατατίθεται σήμερα και στην ουσία ακυρώνει τον υποβιβασμό. Θα αναφέρεται σε αφαίρεση βαθμών και χρηματικά πρόστιμα για ανάλογες κατηγορίες.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι προφανές ότι η απόφαση για διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη είχε στόχο να αποτρέψει τυχόν νέες εσωκομματικές εστίες έντασης από βουλευτές και στελέχη της Βορείου Ελλάδος που δέχονταν αφόρητες πιέσεις απο ψηφοφόρους και οπαδούς της ομάδας. Ταυτοχρόνως, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε και να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα, καθώς τυχόν υποβιβασμός του ΠΑΟΚ θα επέφερει σημαντικά μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβερνητική πλειοψηφία. Την τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα στη βουλή ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Βαρύ κλίμα για Αυγενάκη

Την ίδια ώρα, βαρύ ήταν το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και για τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στήριξε τον κ. Αυγενάκη, ωστόσο, οι χειρισμοί του στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, δεν κρίνονται ως επαρκείς. Χαρακτηριστικό της δυσφορίας που υπήρξε, είναι το γεγονός ότι ανέλαβε η Λίνα Μενδώνη να μιλήσει στην Βουλή για την νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και όχι ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Πάντως, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απομάκρυνσης του κ. Αυγενάκη από το υπουργικό σχήμα. Έτσι δεν τίθεται και κανένα ζήτημα επί του παρόντος για ευρύτερο ανασχηματισμό, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Οι όποιες αλλαγές αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό σχήμα δεν πρέπει να αναμένονται πριν τους τελευταίους μήνες της Άνοιξης και θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, δομικές αλλαγές στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και της καλύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης. Δεν αποκλείονται όμως διορθωτικές κινήσεις, εφόσον παραστεί αναγκαίο, όπως συνέβη με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/paraskinio-tis-diagrafis-zagoraki-i-apofasi-mitsotaki

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων» και κάνει πολιτικές, κοινωνικές και όχι οπαδικές επιλογές,  απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι  στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση αντί να ψαρεύει στα θολά νερά».

«Οι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του τού γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφήσει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά», επισημαίνουν.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν επίσης ότι: «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός».

ΜητσοτάκηςΞάνθηπαοκτροπολογίαυποβιβασμός