«Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει”.
Σε δύο συνεντεύξεις του, στην «Καθημερινή της Κυριακής” και στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στο δύσκολο, πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου η Ελλάδα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- «αυτό ήταν το εύκολο». Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα”
Για Βαρουφάκη
Όπως αναφέρει στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρoυφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος”. «Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο”, συμπληρώνει ο κ. Γιούνκερ.
«Θα είχατε βγει από το ευρώ»
«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015”, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Τονίζει δε, ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη . Όπως αναφέρει, «ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα”. Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. ‘Την στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση, ποιος βοήθησε λιγότερο την Ελλάδα, ο κ. Γιούκερ απάντησ: Δεν ήταν και λίγοι… Κυρίως στον αποκαλούμενο «ορθόδοξο Βορρά» της ΕΕ, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινή γνώμη θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν τα πήγαινε καλά, ότι οι Ελληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν είναι σοβαροί, είναι διεφθαρμένοι. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, αλλά η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου, αντιμετωπίστηκε χωρίς αίσθηση αξιοπρέπειας. Οταν έγινα πρόεδρος της Κομισιόν, μετά το Eurogroup, η αίσθησή μου ήταν ότι η διαδικασία δεν ήταν αρκετά πολιτική. Οτι ήταν τεχνοκρατική. Οτι το ΔΝΤ έπαιζε έναν ρόλο που ήταν μεγάλος. Ημουν πάντα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ»
«Θα έβγαινα για ποτό μαζί τους»
«Φίλους» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας πως δεν θα είχε πρόβλημα να πάει για ποτό και με τους δύο.
«Ναι έχω καλή σχέση με όλους τους Πρωθυπουργούς» απάντησε. Ερωτηθείς με ποιον από τους δύο θα πήγαινε για ποτό αν ήταν στην Ελλάδα είπε «Και με τους δύο. Ταυτόχρονα. Θα τους έλεγα ιστορίες που δεν γνωρίζουν. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ερχόταν να μου κατηγορήσει τον προηγούμενο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν εντός της χώρας τους. Ήταν πατριώτες. Είχαμε να κάνουμε με την Ελλάδα όχι μόνο με κυβερνήσεις», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής.
Κατά της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης
Επίσης ο Γιούνκερ ανέφερε πως είναι κατά της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης.
«Δεν μου αρέσει η πρόσφατη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, επειδή δεν πιστεύω ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης, διότι είναι επικίνδυνο.
Όσον αφορά την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, όλες αυτές τις περίπλοκες περιστάσεις, πρέπει να πω ότι πάντα ήμουν και θα εξακολουθήσω να είμαι στην κυπριακή πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ για τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα πρόσθεσε:
«Ο Ερντογάν απείλησε την Επιτροπή και εμένα τον ίδιο πολλές φορές ότι θα ανοίξει τις πύλες της χώρας του – για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή του. Τις απειλές του της παίρνω σοβαρά, αλλά δεν τις πιστεύω».