Αμερικανική δημόσια εκδήλωση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια ευάισθητη χρονικά περίοδο, χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς παρατηρητές η συνέντευξη που παραχωρεί στην “Καθημερινή της Κυριακής” και στον Αλέξη Παπαχελά ο επικεφαλής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου (και ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου) Ρόμπερτ Ο’ Μπράϊεν.
- Και έχει τη σημασία το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος απευθύνεται, μέσω ένος έγκυρου φύλλου, στην Ελληνική κοινωνία, στέλνοντας δημόσια προς όλους το μήνυμά που προφανώς έλαβε σε κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο κ. Ο’ Μπράϊεν δηλώνει αφ’ενός ότι “η Αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο την δημιουργία του East Med από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο ” και αφ’ετέρου καλεί την Αθήνα να χειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα “κατά τρόπο που δεν θα βλάψει το ΝΑΤΟ”.
Θέλει έτσι να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μεν τις πρωτοβουλίες συμμάχων της (συνεπώς και της Ελλάδας) που εξυπηρετούν και δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα άφηναν να αποσταθεροποιηθούν ισορροπίες στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, στις οποίες η Τουρκία είναι ουσιώδης παράγοντας.
Έτσι, στη συνέντευξη αυτή τα μηνύματα του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρα:
- “Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις”.
- “Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ”.
- “Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία”
Ο ρόλος του East Med στην “ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”
Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει το (μελλοντικό) ρόλο του East Med στην “ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, όπως επίσης να επαινέσει και “την περιφερειακή συνεργασία (μέσω του αγωγού) στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που είναι στρατηγικά ζωτικής σημασίας”. Δήλωσε μάλιστα ότι “ο Πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στη στήριξη αυτού του φόρουμ” (Ελλάδας , Ισραήλ και Κύπρου) και αυτό αποτυπώθηκε με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη συνάντηση των τριών εταίρων στην Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε – όταν ρωτήθηκε “αν ανησυχεί για την ένταση ανάμεσα σε δυο συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο” – στην προκλητικά επιθετική αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στον East Med και τη συνεργασία των συμμάχων των ΗΠΑ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Για το θέμα αυτό η αφωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν χαρακτηριστική. Αντίθετα, επενδύοντας στην ανάγκη καλού κλίματος, μας θύμισε ότι ο κ. Ερντογάν ήταν εκείνος που συνεχάρη πρώτος τον κ. Μητσοτάκη όταν κέρδισε τις εκλογές και επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό που διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο.
Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου είχε δηλώσει:
- «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». Ο κ. Οκτάϊ υποστήριξε ότι η Άγκυρα «διέλυσε το παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε επίσης πως στην Άγκυρα είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.
Κατά τα άλλα, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράϊεν, στη συνέντευξή του, επαίνεσε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την οικονομική φιλοεπενδυτική πολιτική της και ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως “πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο”. Αυτά…
Πηγή: economico.gr